Rozbudowa poznańskiej fabryki koncernu Unilever

Międzynarodowy koncern Unilever rozbudowuje fabrykę w Poznaniu. W połowie roku zostanie zakończona budowa nowego wydziału produktów kulinarnych, a do 2007 roku będą stopniowo uruchamiane nowe linie produkcyjne. Koszt inwestycji wyniesie ponad 120 mln zł. Uruchomienie produkcji spowoduje zwiększenie zatrudnienia o 200 osób.

Międzynarodowy koncern Unilever rozbudowuje fabrykę w Poznaniu. W połowie roku zostanie zakończona budowa nowej hali wydziału produktów kulinarnych o powierzchni 7,5 tys. m kw., a następnie będą stopniowo uruchamiane nowe linie produkcyjne. Koszt inwestycji wyniesie ponad 120 mln zł. Uruchomienie produkcji spowoduje zwiększenie zatrudnienia o 200 osób. Koncern zorganizuje także program szkoleń dla pracowników.
Koncern Unilever jest obecny w Poznaniu od 2000 roku. Poznańska fabryka znana jest przede wszystkim z produktów sprzedawanych pod marką Knorr i Amino. W Poznaniu są produkowane zupy w proszku, seria "Gorący kubek", buliony, sosy i fixy, przyprawy oraz ketchupy Hellmann's i Tortex. Zakłady w Poznaniu mają strategiczne znaczenie w europejskim systemie produkcji koncernu. Ich produkty są eksportowane do Niemiec, Anglii, Szwecji, do Czech, na Węgry, do Rosji, krajów bałtyckich, Belgii, Holandii i USA.