Dziadowskie korbole - wspomnienia konkursu
W minioną niedziele Rynek Łazarski był miejscem nie tylko świetnej zabawy, ale również spotkania z historią nieżyjących postaci silnie związanych z Poznaniem: Kazimierzem Nowakiem, Anną Jantar i Jackiem Hałasikiem. Wszystko w ramach wydarzenia pn. "Dzień z duchami przeszłości". Świetną formą rodzinnej rozrywki był "Konkurs na dziadowskiego korbola lub dziadowską pyrę". Zwyciężyła dynia, której autorzy popisali się pomysłowością, humorem i włożyli w jej przygotowanie wiele pracy.
Dynia zwana w gwarze poznańskiej korbolem jest symbolem jesieni. Wielu osobom kojarzy się z anglosaskim Halloween, ale tak naprawdę dynia, to królowa nie tylko jesiennych dekoracji, ale również smacznych potraw.
Korbole podobnie jak nasze popularne pyry pochodzą z Ameryki Południowej. Warto polubić to warzywo, bo nie dość, że cieszy oko, to również jest zdrowe.
Olej z pestek dyni, ale również same pestki, są pełne wartościowych tłuszczów roślinnych. A sam miąższ tej jarzyny obniża cholesterol, ma dużo błonnika, dobrze syci, a przy tym jest niskokaloryczna.
Uspokajamy jednak! Zwycięska dynia łazarskiego konkursu z pewnością nie trafi do garnka.