Światowy Dzień Piekarzy i Cukierników - celebracja kulinarnej sztuki

Coraz częściej słyszymy o tym, że sztuczna inteligencja zastąpi wiele zawodów takich jak np. informatyk czy grafik. Lecz czy jest coś lepszego niż świeże, ciepłe bułki na śniadanie, prosto od piekarza lub kawałek pięknego ciasta do popołudniowej kawy? W dobie SI, podczas wyboru przyszłej ścieżki edukacji i kariery warto spojrzeć na unikatowe zawody, których nigdy na rynku pracy nie będzie brakować m.in. kucharz, piekarz, cukiernik czy nawet zawody związane z techniką przetwórstwa mięsa oraz mleka. Na dużym znaczeniu zyskuje w ostatnim czasie także zawód technika technologii żywienia oraz usług gastronomicznych, zwłaszcza kiedy na półkach sklepowych pojawia się tuzin różnych opcji produktów do wyboru. Takie osoby nie tylko dbają o to, aby do sklepów trafiały wartościowe towary, ale także kierują badaniami nad nimi, aby pomóc zainteresowanym w wyborze odpowiednich produktów dla siebie.
Nauka tych wyjątkowych, rzemieślniczych zawodów jest możliwa w trzech poznańskich szkołach zawodowych, tj.:
- Zespół Szkół Gastronomicznych im. K. Libelta w Poznaniu
- Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego im. J. J. Śniadeckich w Poznaniu
- Zespół Szkół Zawodowych nr 2 im. J. Korczaka w Poznaniu
Każda z tych szkół oferuje unikalne metody nauczania w poszczególnych zawodach, gdzie nie brakuje zajęć praktycznych, współpracy z uczelniami wyższymi czy zajęć pod patronatem przedsiębiorstw, w których przekujecie naukę w praktykę! Jeśli chcecie poczytać więcej o ofercie nauczania ww. szkół to odsyłamy was do broszury-Szacun Dla Zawodowców.
Zobacz również

Młodzież uczciła rocznicę koronacji Bolesława Chrobrego

Uczniowie z problemami - szkolenia dla nauczycieli

Sprawdzian kompetencji cyfrowych dla uczniów
