Branżowe centrum urosło jak na drożdżach
- Można powiedzieć, że Branżowe Centrum Umiejętności w dziedzinie piekarstwa urosło jak na drożdżach. W niecały rok od rozpoczęcia budowy otwieramy budynek zaprojektowany stricte dla tej branży - mówi Jacek Jaśkowiak, prezydent Poznania. - Obserwujemy coraz większe zapotrzebowanie na zdrową żywność. Cieszy więc fakt, że przyszli specjaliści od wypieków będą tu mieli bardzo dobre warunki do kształcenia. Powstanie tego centrum to też wyraźny sygnał Miasta, że stawiamy na rozwój szkolnictwa branżowego.
BCU powstało przy Zespole Szkół Przemysłu Spożywczego im. J. J. Śniadeckich, które od ponad 70 lat kształci przyszłych rzemieślników związanych z branżą spożywczą, w tym piekarzy. Zgodnie z uchwałą Rady Miasta Poznania od 31 grudnia 2024 roku centrum zyskało statut i oficjalnie zostało włączone do ZSPS.
Nowy budynek jest już w pełni gotowy, wnętrze ma odpowiednie wyposażenie, zagospodarowany został także teren przed placówką.
- Cieszymy się, że mogliśmy wziąć udział w tak ciekawym przedsięwzięciu, jak budowa centrum kształcenia przyszłych piekarzy. Po stronie wyłonionego przez nas wykonawcy były prace projektowe, a później realizacja inwestycji na ich podstawie. Szczególnie istotne było zastosowanie rozwiązań ekologicznych, jak m.in. fotowoltaika i zbiornik retencyjny. Warto zwrócić uwagę na czas prac budowlanych, które trwały niespełna dziewięć miesięcy. Roboty w terenie rozpoczęły się w lutym ubiegłego roku, a z końcem października mieliśmy już pozwolenie na użytkowanie. Mogliśmy oddać budynek w ręce ekip zajmujących się wyposażeniem w niezbędny sprzęt i meble - mówi Justyna Litka, prezes spółki Poznańskie Inwestycje Miejskie.
BCU jest m.in. odpowiedzią na braki wykwalifikowanej kadry w branży piekarskiej, zarówno w produkcji jak i sprzedaży chleba oraz pozostałych wyrobów w kontekście rosnącego zapotrzebowania na zdrową żywność. W nowej placówce będzie działać pracownia, która umożliwi kształcenie w zawodzie piekarza.
- Miejsce, które się dziś otwiera to jest historia, której nie da się opisać. Tu będą przyjeżdżali chętni z całej Polski, żeby się dokształcać i douczać, żeby być jeszcze lepszymi fachowcami. A jeśli będziemy mieli dobrych fachowców, będziemy mieli też pyszne pieczywo - podkreśla Stanisław Butka, prezes zarządu głównego Stowarzyszenia Rzemieślników Piekarstwa Rzeczypospolitej Polskiej.
W centrum mają odbywać się szkolenia prowadzone przez rzemieślników oraz wykwalifikowanych w tym zakresie nauczycieli.
- Branżowe Centrum Umiejętności w dziedzinie piekarstwa będzie przestrzenią dla osób, które zamierzają rozwinąć nabyte już umiejętności oraz dla tych, którzy dopiero przygodę z piekarstwem rozpoczynają - wyjaśnia Zuzanna Szmyt, dyrektorka Zespołu Szkół Przemysłu Spożywczego. - Jego celem będzie kształcenie umiejętności zawodowych młodzieży, osób dorosłych, nauczycieli i studentów, podczas praktycznych warsztatów. Do połowy 2026 roku już mamy zaplanowane przeszkolenie 200 uczestników, w tym 60 uczniów, 120 dorosłych i 20 nauczycieli kształcenia zawodowego.
Uczniowie zaczną z niego korzystać już po feriach zimowych, czyli od lutego.
Ekologiczne piekarstwo
Lokalizacja centrum nie jest przypadkowa, zostało połączone z gmachem szkoły, która kształci w zawodach związanych z przemysłem spożywczym. Dobudowana część to trzy bryły o różnej wysokości. W pierwszej, parterowej, mieści się właśnie pracownia piekarnicza wraz z pomieszczeniami magazynowymi i technicznymi. Część dwukondygnacyjna to głównie pokoje administracyjne, węzeł sanitarny i sale szkoleniowe. Najwyższa, trzykondygnacyjna bryła pełni funkcję łącznika z wszystkimi piętrami istniejącej szkoły. Przy budowie uwzględniono również potrzeby osób z niepełnosprawnościami, dlatego m.in. wejście główne zostało wyposażone w podjazd. Powierzchnia całkowita powstałego centrum to ok. 750 metrów kwadratowych.
BCU jest przykładem budynku, w którym zastosowano szereg rozwiązań ekologicznych. Na dachu zamontowane zostały panele fotowoltaiczne, a o odpowiednią temperaturę w środku dba pompa ciepła, przy czym ściany i okna zostały zaprojektowane z uwzględnieniem wysokich standardów izolacyjności cieplnej. Na terenie placówki powstał też zbiornik retencyjny składający się z pięciu części, którego zadaniem jest gromadzenie deszczówki i wód roztopowych. Woda wykorzystywana będzie do podlewania okolicznej roślinności.
Dopełnieniem zmian było zagospodarowanie terenu wokół nowego budynku. W ramach zadania powstała nowa droga dojazdowa od ul. Warzywnej. Pierwotnie dojazd miał zostać wytyczony od ul. Wyżyny. Po przeanalizowaniu wariantów przebiegu tej drogi zdecydowano się jednak na ul. Warzywną, co pozwoliło zachować wszystkie drzewa. Przy placówce pojawiły się także elementy małej architektury i miejsca postojowe dla osób z niepełnosprawnościami.
Inwestycja to nie tylko budynek, ale także jego wyposażenie. Biuro Koordynacji Projektów i Rewitalizacji Miasta, które było dysponentem inwestycji, zakupiło do Branżowego Centrum Umiejętności specjalistyczne wyposażenie pracowni piekarstwa, meble oraz sprzęt komputerowy w łącznej kwocie ponad 1 mln zł. Z tych środków kupiono między innymi profesjonalne: piece piekarskie, komorę fermentacyjną, dzielarkę kęsów ciasta, ubijarkę planetarną, miesiarkę, krajalnice do chleba czy kilkanaście robotów kitchen aid.
Centrum jest jednym ze 120 tworzących się na terenie Polski i będzie ono dostępne zarówno dla mieszkańców Poznania, jak i chętnych z innych części kraju.
Projekt "Utworzenie i funkcjonowanie Branżowego Centrum Umiejętności w dziedzinie piekarstwa" jest współfinansowany z Krajowego Planu Odbudowy i Zwiększania Odporności.
RB