Nóżki wieprzowe w galarecie (galart)

Nóżki oczyścić i opalić nad ogniem włosy, skórę wyszorować ostrą szczotką, każdą nóżkę przerąbać na pół. Włoszczyznę, cebulę i czosnek umyć i obrać. Do garnka włożyć nóżki, warzywa oraz zioła, zalać wodą. Gotować 2,5 godz., aż mięso będzie odchodzić od kości. Nogi wyjąć, przestudzić i obrać z mięsa. Mięso pokroić na małe kawałki. Wywar przecedzić przez sito. Dodać żelatynę i mieszać aż do jej całkowitego rozpuszczenia. Dno foremki wyłożyć pokrojonymi warzywami z wywaru. Można też dodać ogórki i pietruszkę. Ułożyć na nich kawałki mięsa, zalać wywarem i wstawić do lodówki, by galareta zastygła.

  • 2 nóżki wieprzowe
  • pęczek włoszczyzny
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 4 ziarenka jałowca
  • 6 ziarenek ziela angielskiego
  • 10 ziarenek pieprzu
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 1 litr wody