• Światowy Tydzień Kuchni Włoskiej

Miasto Poznań przyłączył się do świętowania Światowego Tygodnia Kuchni Włoskiej obchodzonego na świecie w dniach 18-24 listopada. Wraz z Ambasadą Włoch w Polsce i naszym miastem partnerskim Bolonią, Poznań zorganizował wydarzenia kulturalno-kulinarne w dniach 18 i 19 listopada.

W Studio D42 przy ul. Dąbrowskiego 42 podczas dwudniowych warsztatów kulinarnych prowadzonych przez bolońskich szefów kuchni (Mario Ferrara z restauracji "Scacco Matto" i Alessandro Gozzi z "Trattoria Bertozzi") wspólnie gotowali szefowie poznańskich restauracji, kucharze i pasjonaci kuchni włoskiej. 

Wieczorem w Baraku Kultury zobaczyliśmy na ekranie filmy współczesnej kinematografii włoskiej: "Finché c'è prosecco c'è speranza" (Ostatnie prosecco hrabiego Ancilotto) reż. Antonio Padovani z 2017 roku i  "Made In Italy" reż. Luciano Ligabue z 2018 roku. Pierwszy z seansów otworzył krótkim przemówieniem Ambasador Włoch w Polsce Aldo Amati.

Współpracę polsko-włoską w ramach Światowego Tygodnia Kuchni Włoskiej przypieczętowało oficjalne spotkanie 19 listopada w Sali Białej w Urzędzie Miasta Poznania, na którym gościliśmy  Ambasadora Włoch w Polsce Aldo Amati, Pierwszego Sekretarza Ambasady Włoch w Polsce Lugi Iannuzzi oraz przedstawicieli Miasta Bolonia, prof. Fausto Tinti, Zastępcę Prezydenta Miasta Bolonia i  Giuseppe De Biasi, Dyrektora Gabinetu Prezydenta Miasta Bolonia. 

Ten artykuł ma więcej niż jedną stronę. Wybierz poniżej kolejną, żeby czytać dalej