Zbliża się koniec sezonu nad Wartą

Przełom sierpnia i września to ostatnia szansa na skorzystanie z atrakcji na Warcie - tramwaju wodnego, wypożyczalni motorówek czy tymczasowej przystani dla łodzi.

Zdjęcie przedstawia statek wycieczkowy "Bajka". - grafika artykułu
Zbliża się koniec sezonu nad Wartą

W tym roku nad największą poznańską rzeką ponownie wypoczywają tłumy mieszkańców i turystów. Nad Wartę przyciąga ich bogata oferta kulturalna i gastronomiczna. Dużo atrakcji czeka jeszcze przez kilka dni także na samej rzece.

Do soboty, 31 sierpnia w Starym Porcie działać będzie wypożyczalnia motorówek. Aby zwiedzić miasto z perspektywy wody, nie są potrzebne specjalne uprawnienia, wystarczy okazać dowód osobisty, potwierdzający ukończenie 18 lat oraz przejść krótkie szkolenie. Również do końca  miesiąca działa także tymczasowa przystań rzeczna, w której za darmo można zacumować łódź.

Do niedzieli, 1 września po rzece kursuje tramwaj wodny. Rejsy odbywają się na dwóch trasach. W kierunku północnym: od przystanku zlokalizowanego na wysokości Katedry (ul. Panny Marii) do mostu kolejowego w Koziegłowach. Powrót do przystanku przy ul. Panny Marii (Katedra). W soboty statek wyrusza o godz. 11:00 oraz 17:00, w niedziele o godz. 14:00. 

Druga trasa, w kierunku południowym prowadzi od przystanku zlokalizowanego na wysokości Katedry (ul. Panny Marii) przez przystanek przy ul. Ewangelickiej (Chwaliszewo), aż do wysokości mostu kolejowego na Starołęce. Powrót do przystanku przy ul. Panny Marii (Katedra). W soboty statek rozpoczyna rejs o godz. 14:00, a w niedziele o godz. 11:00 i 17:00.

Bilety będą dostępne u załogi statku 10 min. przed każdym rejsem. Koszt rejsu na całej trasie, który trwa ok. 1,5 godziny, to 20 zł za osobę. W przypadku podróży w kierunku południowym istnieje możliwość przepłynięcia fragmentu trasy (odcinek Katedra - Chwaliszewo) w cenie 5 zł za osobę. Dzieci do 3. roku życia pod opieką opiekuna będą mogły korzystać z usługi bezpłatnie.

Ponadto nad Wartą wciąż działają miejscówki z bogatą ofertą kulturalną i gastronomiczną.

JZ