Targi Smaki Regionów rozpoczną się w sobotę 24 września i potrwają do wtorku, 27 września. Wstęp na wszystkie wydarzenia jest wolny. Tegoroczna ekspozycja zajmie aż dwa pawilony. Udział w niej weźmie ponad 200 wystawców z 16 województw. Jakimi przysmakami będą kusić?
Będzie można posmakować m.in. miodu wrzosowego z Borów Dolnośląskich, wielkopolskiego sera smażonego, rogali świetomarcińskich oraz staropolskich miodów pitnych. Na stoisku Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi będzie można obejrzeć pokazy kulinarne z wykorzystaniem produktów z unijnymi znakami. Dzieci będą mogły natomiast wziąć udział w grach i zabawach edukacyjnych dotyczących rolnictwa oraz produktów regionalnych i tradycyjnych.
Wielkopolska, oprócz regionalnych rarytasów, zaserwuje zwiedzającym pyszności z zagranicznych regionów partnerskich. Koreański region Chungcheongnam-do przyjedzie do Poznania z takimi produktami jak czerwony żeń-szeń, hangwa - ryż smażony w tradycyjny sposób, suszony imbir z cukrem czy chusa - lokalny alkohol z jabłek. Z kolei włoska Emilia - Romania będzie polecać wspaniałe wędliny, sery i oliwy.
Niemałe atrakcje szykuje też województwo mazowieckie. W programie pod hasłem "Mazowsze Pachnące Papryką" zaprezentowane zostaną najlepsze odmiany papryki i jej producentów. Będą także miody, naturalne 100% soki, pieczywo na naturalnym zakwasie, wędliny oparte na naturalnych dodatkach. Stowarzyszenie "Wrzosowisko" poprowadzi również warsztaty kulinarne. Będzie można też degustować smalec i masło z papryką, masła z papryką oraz sosy z papryki. W niedzielę na stoisku będzie przygrywał zespół folklorystyczny z Wieniawy.
Warto również zawitać na stoisko województwa pomorskiego. Kuchnia Pomorska to smaki subregionów: Kaszub, Kociewia, Żuław i Powiśla. Odzwierciedleniem specyfiki i bogactwa kulinarnego tego regionu są aż 174 produkty na liście lista produktów tradycyjnych MRiRW. Nie można pominąć rarytasów z innych województw, w tym z opolskiego: krupniok dolnośląski i wytwarzane tradycyjne lody.
Targi Smaki Regionów to również wyróżnienia dla producentów wyrobów tradycyjnych i regionalnych. Podczas inauguracji targów, 25 września, zostaną wręczone Medale Targów Smaki Regionów. W tym roku do konkursu zgłoszono rekordową liczbę produktów - aż 80! Tego samego dnia po raz szesnasty poznamy również laureatów konkursu "Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów".
Podczas tegorocznej edycji będzie można zasmakować nie tylko w smakołykach aż 16 województw, ale także spędzić czas z dziećmi w specjalnych strefach edukacyjnych.
W minipiekarni, razem ze Stowarzyszeniem Rzemieślników Piekarstwa RP najmłodsi będą poznawać tajniki zawodu piekarza. Dowiedzą się z czego i jak wyrabia się chleb. Punktem programu, które najbardziej lubią dzieci, będzie wspólne przygotowanie i wypiekanie ciasteczek oraz bułeczek, które potem będzie można zabrać do domu.
Wiele atrakcji zaplanowano również w strefie edukacyjnej Stowarzyszenia Polska Ekologia. W ramach programu Polskie Smaki - Owoce i Warzywa dzieci poznają najsmaczniejsze jarzyny. Dowiedzą się dlaczego warto je jeść i przygotowują z nich proste potrawy. Będą też owocowo-warzywne zgadywanki, puzzle oraz eko-lekcja na temat produktów ekologicznych i dlaczego są takie smaczne.
Ponadto dzieci będą mogły wziąć udział w kreatywnych warsztatach z Panem Pianką oraz w zabawach i grach organizowanych w Strefie Dziecka.
To oczywiście nie wszystkie atrakcje smakowe, jakie czekają na zwiedzających targi Smaki Regionów. Więcej informacji na www.smaki-regionow.pl
Hubert Bugajny/biuro prasowe/MTP
Zobacz również

Rusza Next Fest - 3 dni, 120 koncertów, 13 scen, tysiące ludzi [AKTUALIZACJA]

Urząd miasta otwarty 2 maja

Poznańska Nagroda Literacka - znamy laureata
