Jedzielnia - uczta na Starym Rynku

Weganie, mięsożercy, miłośnicy pierogów lub kuchni orientalnej - w sobotę każdy smakosz znajdzie coś dla siebie. W ramach akcji Jedzielnia szefowie kuchni serwują swoje dania poza restauracjami, w popularnych miejskich przestrzeniach. W sobotę zawitają na płytę Starego Rynku. 

Na zdjęciu widoczny jest plakat promujący wydarzenie - grafika artykułu
Akcja Jedzielnia odbędzie się w sobotę na Starym Rynku

Celem Jedzielni jest promocja lokalnych restauracji. Chodzi o to, aby poznaniacy mogli poznać lepiej działające w mieście lokale gastronomiczne. Może zdarzyć się, że knajpka serwująca wyśmienite dania znajduje się tuż obok, na tym samym fyrtlu. Pyszne lokalne jedzenie to także magnes na turystów. 

W tegorocznej, już 3. edycji udział bierze 35 restauracji. Łącznie odbędzie się 7 akcji. Zgodnie z założeniem szefowie kuchni serwują swoje dania w miejskiej przestrzeni - na poznańskich targowiskach czy placach. Jednorazowo wystawia się 5 restauracji, każda z nich może wziąć udział w akcji tylko raz. Chodzi o to, aby w ciągu całego cyklu zaprezentować mogło się jak najwięcej lokali gastronomicznych. Podczas Jedzielni kucharze przygotowują 2-3 dania, charakterystyczne dla ich restauracji. Porcja nigdy nie jest droższa niż 10 złotych. 

Jedzielnia gości także na poznańskich ryneczkach - Jeżyckim i Wildeckim - w ramach cyklu Ekotargowiska. Na projekt składają się spotkania z lokalnymi restauratorami oraz seria ekowarsztatów. 

W ramach sobotniej Jedzielni w godz. 11- 16, na Starym Rynku na gości czekać będą restauracje: Hatti, Miłość, U myśliwych, Azyl - Kuchnia i Przyjaciele oraz Pierogarnia Niebo w gębie. Wydarzenie, jak zawsze, zostało przygotowywane zgodnie z obowiązującymi wymogami sanitarnymi. 

Organizatorem kampanii Jedzielnia jest Miasto Poznań, współorganizatorem - spółka Targowiska.

AJ