Komunikaty

pagina

Sprawy społeczne i zdrowie

Pominąłeś menu

menu

Jak uchronić się przed bąblowicą?

Wakacyjny czas sprzyja wycieczkom do lasu, by każda wycieczka kończyła się bezpiecznie Główny Inspektorat Sanitarny radzi jak uchronić się przed zakażeniem bąblowicą

Bąblowica jest zoonozą (chorobą, która przenosi się ze zwierząt na ludzi), powodowaną przez larwy tasiemca Echinococcus granulosus lub Echinococcus multilocularis. Jaja tasiemca uwalnianie są z kałem zakażonych psów i lisów i mogą dostać się do organizmu człowieka zarówno przez bliski kontakt z tymi zwierzętami, przeniesienie jaj do ust za pomocą brudnych rąk, jak i spożycie skażonej jajami żywności lub wody.

Nie przestrzeganie zasad higieny, bliski kontakt z zakażonymi zwierzętami i spożywanie niedogotowanej, niemytej, skażonej jajami tasiemca żywności (np. warzyw, owoców leśnych) stanowią czynniki ryzyka zakażenia.

Cysty najczęściej umiejscawiają się w wątrobie, ale również mogą występować w płucach, nerkach, śledzionie, ośrodkowym układzie nerwowym, kościach, oku i mogą tam przebywać nawet kilka lat po zjedzeniu jaj pasożyta. Objawy choroby związane są głównie z powiększaniem się cyst, uciskiem na otaczające tkanki i narządy i zależą od miejsca ich lokalizacji (np. cysty w płucach doprowadzają do zmian przypominających nowotwór, a nieleczone doprowadzają do śmierci).

Jak się chronić przed zakażeniem bąblowicą?

  •  nie jeść owoców leśnych prosto z krzaka;
  • myć starannie przed spożyciem owoce (w tym owoce leśne: jagody, borówki, poziomki, maliny) oraz warzywa pod strumieniem ciepłej, bieżącej wody;
  • systematycznie odrobaczać psy i koty;
  • przestrzegać zasad higieny osobistej: myć ręce po kontakcie z psami i kotami oraz po powrocie z leśnej wędrówki lub grzybobrania;
  • uniemożliwić lisom dostęp do ogródków warzywnych;
  •  nie spożywać mięsa surowego, niedogotowanego, niesprawdzonego weterynaryjnie.

Źródło: Główny Inspektorat Sanitarny

Do góry