Bąblowica jest zoonozą (chorobą, która przenosi się ze zwierząt na ludzi), powodowaną przez larwy tasiemca Echinococcus granulosus lub Echinococcus multilocularis. Jaja tasiemca uwalnianie są z kałem zakażonych psów i lisów i mogą dostać się do organizmu człowieka zarówno przez bliski kontakt z tymi zwierzętami, przeniesienie jaj do ust za pomocą brudnych rąk, jak i spożycie skażonej jajami żywności lub wody.
Nie przestrzeganie zasad higieny, bliski kontakt z zakażonymi zwierzętami i spożywanie niedogotowanej, niemytej, skażonej jajami tasiemca żywności (np. warzyw, owoców leśnych) stanowią czynniki ryzyka zakażenia.
Cysty najczęściej umiejscawiają się w wątrobie, ale również mogą występować w płucach, nerkach, śledzionie, ośrodkowym układzie nerwowym, kościach, oku i mogą tam przebywać nawet kilka lat po zjedzeniu jaj pasożyta. Objawy choroby związane są głównie z powiększaniem się cyst, uciskiem na otaczające tkanki i narządy i zależą od miejsca ich lokalizacji (np. cysty w płucach doprowadzają do zmian przypominających nowotwór, a nieleczone doprowadzają do śmierci).
Jak się chronić przed zakażeniem bąblowicą?
- nie jeść owoców leśnych prosto z krzaka;
- myć starannie przed spożyciem owoce (w tym owoce leśne: jagody, borówki, poziomki, maliny) oraz warzywa pod strumieniem ciepłej, bieżącej wody;
- systematycznie odrobaczać psy i koty;
- przestrzegać zasad higieny osobistej: myć ręce po kontakcie z psami i kotami oraz po powrocie z leśnej wędrówki lub grzybobrania;
- uniemożliwić lisom dostęp do ogródków warzywnych;
- nie spożywać mięsa surowego, niedogotowanego, niesprawdzonego weterynaryjnie.
Źródło: Główny Inspektorat Sanitarny