Poznańskie przedszkolaki jedzą zdrowo
Około 40 poznańskich przedszkoli było wyposażone w piece konwekcyjno-parowe już wcześniej. W ciągu wakacji te nowoczesne urządzenia pojawiły się w kolejnych - około 60 placówkach (w niektórych z nich piece są jeszcze montowane). W tym roku Miasto Poznań przeznaczyło na ten cel ok. 2 mln zł.
- Wprowadzenie pieców konwekcyjno-parowych do poznańskich przedszkoli to inwestycja w prawidłowy rozwój najmłodszych mieszkańców miasta. Chcemy pokazać, że dbałość o zdrowe żywienie dzieci jest dla nas bardzo ważna - podkreśla Mariusz Wiśniewski, zastępca prezydenta Poznania.
Dania przygotowywane przy pomocy wspomnianego pieca zawierają mniejszą ilość tłuszczu i soli przy zachowaniu wszystkich niezbędnych witamin i składników mineralnych.
Dodatkowo korzystanie z takiego pieca obniża koszty przygotowywania posiłków, ponieważ urządzenie jest bardziej energooszczędne, a dzięki funkcji konwekcji, potrawy przygotowuje się znacznie szybciej w porównaniu do tradycyjnych metod, takich jak smażenie czy pieczenie.
- Chcemy, aby było zdrowo, lekko bez zbędnego smażenia. Dla nas doposażenie kuchni w taki piec sprawiło, że realizowany w naszym przedszkolu program "Jaka w warzywach moc się ukrywa" nabrał nowego znaczenia. Okazuje się, że dzieci poprzez rozmaite serwowanie warzyw niejednokrotnie się do nich przekonują i zjadają je z apetytem, co nie ukrywam, cieszy zarówno rodziców, jak i osoby przygotowujące posiłki - przyznaje Jolanta Słomińska, dyrektorka Przedszkola nr 45.
WO/ AJ