Tradycje Kulinarne Polski
"Tradycje kulinarne Polski" to bezpłatny ebook prezentujący historię kuchni Polski od czasów dawnych Słowian po współczesność. To także opowieść o kulturze kulinarnej, znaczeniu jedzenia świątecznego i jego roli w domowych obrzędach. Książka wzbogacona została anegdotami, legendami, opowieściami oraz odniesieniami do literatury i sztuki. Znalazło się w niej miejsce dla kuchni sarmackiej, a także regionalnej. Uzupełnieniem całości jest rozdział o turystyce kulinarnej oraz 19 prostych przepisów na dania z różnych części Polski, w tym trzy dania pochodzące z Wielkopolski.
Badaczka kultury regionalnej
Autorką książki jest dr Magdalena Tomaszewska-Bolałek - badaczka kultury kulinarnej, kierownik Food Studies na Uniwersytecie SWPS. Zdobywczyni nagród kulinarnych w tym: wielu Gourmand World Cookbook Awards, Prix de la Littérature Gastronomique, Diamond Cuisine Award i Nagrody Magellana. Zajmuje się ona historią i antropologią jedzenia, a także turystyką oraz dyplomacją kulinarną. Promowała kuchnię polską w Europie i Azji.
1500 bezpłatnych egzemplarzy "Tradycji kulinarnych Polski" trafiło do zbiorów bibliotek i instytucji kultury w małych miejscowościach. Niewielka część nakładu dostępna jest również w sprzedaży.
Nagroda Magellana
Książka "Tradycje kulinarne Polski" zdobyła główną nagrodę w kategorii "Wydarzenie roku" w konkursie Nagroda Magellana. Nagroda Magellana przyznawana jest od 2008 roku w celu uhonorowania najbardziej wartościowych publikacji turystycznych na polskim rynku wydawniczym.
Książkę można pobrać bezpłatnie ze strony Fundacji Bunkatura - https://bunkatura.pl/tradycje-kulinarne-polski