Smak Pyry 2024 - wyniki konkursu

Kluski, pierogi, zupy, placki, ale też pączki, ciasteczka, sernik, pudding, a nawet lody - kapituła w regionalnym konkursie kulinarnym Smak Pyry 2024 spróbowała i oceniła 35 dań z wielkopolskim skarbem regionu w roli głównej: ziemniakiem. To już czwarta edycja wydarzenia, ale po raz pierwszy tak dużo zgłoszeń i to właśnie słodkości.

Zdjęcie, na talerzu pączek, udekorowany zieleniną, kleksem śmietany i uprażonymi wstążkami z ziemniaków. - grafika artykułu
Ziemniaczany pączek

W ubiegłą niedzielę odbył się regionalny, kulinarny konkurs "Smak Pyry" dla kół gospodyń wiejskich, obiektów gastronomicznych i uczniów szkół gastronomicznych, którego organizatorem jest samorządowa instytucja kultury Instytutu Skrzynki. Jest on również fundatorem nagród finansowych. Laureaci otrzymali także upominki od powiatu poznańskiego. Kapituła oceniła poziom konkursu jako bardzo wysoki i przyznała:

  • Grand Prix - nagroda1.000 zł: Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego w Poznaniu za Pączki ziemniaczane
  • I miejsce 500 zł: Restauracja Eatalia (Kamionki, gm. Kórnik, powiat poznański) za Ziemniaczany pączek faszerowany musem z ziemniaków i wędzonej makreli
  • II miejsce 300 zł: KGW Świtezianki z Mirosławek (gm. Stęszew, powiat poznański) za Sernik z pyrami
  • III miejsce 200 zł: Monika Szymańska KGW "Piękni i Młodzi" z Pecnej (gm. Mosina, powiat poznański) za Ziemniaczane ciasto czekoladowe

Wyróżnienia otrzymali:

  • Magdalena Szymańska KGW "Piękni i Młodzi" z Pecnej (gm. Mosina) za Gulasz warzywno-ziemniaczany oraz Chleb
  • KGW z Białej Bielanki (gm. Trzcianka, pow. czarnkowsko-trzcianecki) za Pierogi z ziemniakami i duszonym boczkiem i kwaśną śmietaną oraz Pierogi z ziemniakami i kiszoną kapustą i okrasą z boczku
  • Koło Gospodyń Wiejskich "Jabłuszko" w Jabłkowie (gm. Skoki, pow. wągrowiecki) za Pyrę z gzikiem
  • KGW Plewiska (gm. Komorniki) za Pyry faszerowane z sosem czosnkowym
  • KGW Wiktorianki w Wiktorowie (gm. Kostrzyn, powiat poznański) za Udka ziemniaczane podane z różyczkami z boczku i ziemniaka
  • KGW Wyszyny (gm. Budzyń, pow. chodzieski) za Zupę ziemniaczaną

Kapituła przyznała także wyróżnienia specjalne dla szkół gastronomicznych:

  • I miejsce: Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego w Poznaniu za Pączki ziemniaczane
  • II miejsce: Specjalny Ośrodek Szkolno-Wychowawczy dla dzieci Niewidomych w Owińskach (gm. Czerwonak) za Pudding ziemniaczany oraz za Dziadówk ex aequo
  • II miejsce: Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego w Poznaniu za Faworki ziemniaczane
  • III miejsce: Specjalny Ośrodek Szkolno-Wychowawczy dla dzieci Niewidomych w Owińskach (gm. Czerwonak) za Kniszki ziemniaczane.

Przyznano także Certyfikat za "Najlepszy Smak Powiatu Poznańskiego - Smak pyry 2024", który otrzymali:

  • Restauracja Eatalia (Kamionki, gm. Kórnik) za Ziemniaczany pączek faszerowany musem z ziemniaków i wędzonej makreli
  • KGW Świtezianki z Mirosławek (gm. Stęszew) za Sernik z pyrami, Kotleciki ziemniaczane ze szpinakiem i twarogiem, Zimową pyrówkę oraz Kluchy na pyrach
  • Magdalena Szymańska KGW "Piękni i Młodzi" z Pecnej (gm. Mosina) za Gulasz warzywno-ziemniaczany, Chleb ziemniaczany oraz Pyzy ziemniaczane nadziewane warzywami
  • Monika Szymańska KGW "Piękni i Młodzi" z Pecnej (gm. Mosina) za Ziemniaczane ciasto czekoladowe, Ciasteczka ziemniaczane (mix), Naleśniki ziemniaczane
  • KGW Plewiska (gm. Komorniki) za Pyry faszerowane z sosem czosnkowym
  • Specjalny Ośrodek Szkolno-Wychowawczy dla dzieci Niewidomych w Owińskach (gm. Czerwonak) za Pudding ziemniaczany, Dziadówkę, Kniszki ziemniaczane oraz Kibiny z farszem ziemniaczanym
  • Wytwórnia Lodów z Kórnika za Lody z pyry z wędzoną śliwką
  • Maria Bany-Szadeberg Design "TO NIE PIEKARNIA" z Wirów (gm. Komorniki) za Chleb pszenno-żytni z pyrami
  • Zagroda Szczęśliwych Zwierząt z miejscowości Białęgi (gm. Murowana Goślina) za Pieczone ziemniaki z warzywami i sałatką z rukoli oraz Sałatka z truflowych ziemniaków
  • Marzena Matelska KGW "Piękni i Młodzi" z Pecnej (gm. Mosina) Rogaliki ziemniaczane ze szpinakiem
  • KGW Wiktorianki w Wiktorowie (gm. Kostrzyn) za Udka ziemniaczane podane z różyczkami z boczku i ziemniaka, Białe kwaśne podane z kiszką ziemniaczaną oraz Plyndze podane z kwaśną śmietaną i szczypiorkiem.

Konkurs SMAK PYRY odbywa się przy współpracy: Stowarzyszenia Slow Food Wielkopolska, Stowarzyszenia Polska Akademia Smaku, europejskiej sieci Culinary Heritage Europe, Poznańskiej Lokalnej Organizacji Turystycznej, Poznańskiego Muzeum Pyry oraz TOP Agrar Wielkopolska. Patronat honorowy nad wydarzeniem objął Jan Grabkowski Starosta Poznański.

AL