Przepis na weekend - zupa krem z dyni
Składniki (dla 4 osób):
- 1,2 kg dyni pokrojonej na spore kawałki (obranej ze skórki, chyba że używamy dyni hokkaido, wówczas nie musimy jej obierać)
- 1 duża cebula pokrojona w kostkę
- 4 ząbki czosnku drobno pokrojone
- 1/2 papryczki chilli drobno pokrojonej
- 4 cm korzenia imbiru drobno pokrojonego
- 1 łyżeczka zmielonego kuminu
- 1/2 łyżeczki zmielonych ziaren kolendry
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- Spora szczypta cynamonu
- Sól, pieprz
- 250 ml bulionu warzywnego
- 250 ml mleczka kokosowego
- Masło klarowane
- Oliwa
Dynię wrzucamy na blachę skrapiamy oliwą i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 175 st. C. na ok 30 min. (aż będzie miękka).
W garnku roztapiamy masło klarowane dodajemy kumin, kolendrę, kurkumę, cynamon i smażymy ok 1 min. cały czas mieszając, dodajemy cebulę, imbir, chili, czosnek i wszystko razem podsmażać mieszając ok 7 min.
Do podsmażonej cebuli z przyprawami dodajemy wcześniej upieczoną dynię zalewamy bulionem i gotujemy przez chwilę. Całość miksujemy dodając mleczko kokosowe, aż uzyskamy aksamitną kremową konsystencję. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Zupę można podawać z grzankami, uprażonymi pestkami dyni, gorgonzolą, posypaną zieloną pietruszką lub kolendrą.
Smacznego!
Po więcej inspiracji zapraszamy na portal Kuchnia wielkopolska.pl
AL