Przepis na weekend - Podkręcone pyry z gzikiem

Piątek to dzień tygodnia, w którym zwalniamy, przygotowując się do weekendu. Przed nami, przynajmniej teoretycznie, dwa dni odpoczynku i relaksu. Czas, w którym możemy codzienne posiłki zamienić w przyjemność, celebrując ich przygotowanie. Podrzucimy Wam sprawdzone przepisy na udany weekend.

Zdjęcie, na starych deskach postawiono talerz z twarogiem, ziemniakami, ogórkami małosolnymi. Wszystko posypane pokrojoną dymką i kwiatami kopru. Nad talerzem lniany ręcznik kuchenny i gałązka kopru. - grafika artykułu
Pyry z gzikiem i palonym masłem, fot. AL

Pewnie w każdym tradycyjnym poznańskim domu pyry z gzikiem są daniem, które domownicy ze smakiem spożywają. I każda poznańska gospodyni przygotowuje je na swój sposób. Jedni do twarogu dodają śmietanę, inni jogurt. Jedni posypują danie koperkiem, inni dymką. Jedni gotują ziemniaki obrane, inni w mundurkach. Co dom, to przepis. A może spróbujecie swoje danie podkręcić palonym masłem i udekorować kwiatami kopru? Zainspirowana blogerem Rozkosznym - Michałem Korkoszem przedstawiam Wam mój przepis na letni obiad.

Podkręcone pyry z gzikiem

Składniki (dla 4 osób):

  • 1,5 kg młodych ziemniaków (najlepiej jak najmniejsze)
  • 0,5 kg twarogu półtłustego
  • 50 g masła
  • Pęczek dymki
  • Kwiaty kopru
  • Ogórki małosolne
  • Sól, pieprz

Młode ziemniaki dokładnie szorujemy i gotujemy. Polecam na parze (najlepiej w szybkowarze - 10 min), wówczas zachowają najwięcej smaku i wartości odżywczych.

Twaróg ubijamy na puch w malakserze, doprawiamy solą i pieprzem. Dymkę drobno siekamy.

Masło wrzucamy do rondelka o grubym dnie i podgrzewamy na średniej mocy palnika. Kiedy masło zaczynie się pienić należy je wymieszać, by miało jednakową temperaturę. A kiedy zacznie pachnieć orzechami, a na dnie rondelka powstanie osad, będzie to znak, że palone masło jest gotowe.

Na talerz wykładamy porcję ubitego twarogu, ziemniaków i polewamy palonym masłem (można przelać je przez drobne sitko). Całość posypujemy dymką i kwiatami kopru, z boku układamy pokrojone małosolne ogórki.

Smacznego!

Po więcej inspiracji zapraszamy na portal Kuchnia wielkopolska

AL