Przepis na weekend - koktajl z buraka
Naszym dobrem narodowym jest zwykły, często niedoceniany burak. To nasz superfood - bogate źródło wielu witamin, minerałów, kwasów organicznych i związków bioaktywnych o właściwościach antyoksydacyjnych. Prościej, buraki niszczą substancje, które przyspieszają proces starzenia się i zwiększają ryzyko powstawania chorób. O jego zaletach można pisać i pisać, a na dodatek burak świetnie smakuje.
Buraki są zazwyczaj dodatkiem do obiadu, a dziś, wykorzystując jego naturalną słodycz, wystąpią w roli głównego bohatera koktajlu.
Składniki (1 porcja):
1 mały ugotowany burak (w wielu sklepach można kupić już ugotowane buraki, jeśli jednak wolimy sami je przygotować, najlepiej upiec je w piekarniku. Wyszorowanego buraka zawinąć w folię aluminiową i wstawić do nagrzanego piekarnika do 190 st. C i piec ok 1 godziny - długość pieczenia zależy od wielkości buraka)
2 czubate łyżki jagód leśnych (można zastąpić borówkami)
1 gruszka
250 ml kefiru
kilka kropel cytryny
Wszystkie składniki dokładnie zmiksować w blenderze. Do koktajlu można dodać łyżkę oleju np. z wiesiołka (szczególnie polecany dla kobiet) oraz 1 łyżeczkę zmielonego ziarna ostropestu, które regeneruje naszą wątrobę i 1 łyżeczkę zmielonego ziarna siemienia lnianego. Koktajl najlepiej smakuje schłodzony.
Po więcej inspiracji zapraszamy na portal Kuchnia wielkopolska.
AL