Przepis na weekend - Dyniowe placuszki
Dynia ma wiele zastosowań kulinarnych, od zup i gulaszy przez ciasta czy sałatki po dżemy i inne przetwory. Dziś przepis na placuszki dyniowe, które ocieplą nas i pozwolą dostrzec piękno jesieni.
Składniki (2 porcje):
- 300 g surowej dyni
- 2 łyżki oliwy
- 2 jajka
- ¾ kubka jogurtu naturalnego do placuszków i ½ kubka do polania placuszków
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka brązowego cukru
- ok 170 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ekstrakt z wanilii
- ½ łyżeczki cynamonu
- ½ łyżeczki kurkumy
- szczypta chili
- duża szczypta soli
- orzechy włoskie
- łyżka miodu
- masło klarowane do smażenia
Dynię obieramy (jeśli używamy dyni hokkaido nie musimy jej obierać) i kroimy na kawałki. Układamy na blasze, skrapiamy oliwą i wstawiamy do piekarnika na 175 st.C (termoobieg) na około 30-40 min, aż będzie miękka. Po upieczeniu wrzucamy kawałki dyni do blendera i miksujemy na gładkie puree. Powinniśmy otrzymać ok. 150 g puree. Można puree przygotować dzień wcześniej.
Masło roztapiamy, żółtka oddzielamy od białek i łączymy z przestudzonym dyniowym puree. Do masy dodajemy ¾ kubka jogurtu, roztopione masło, cukier, wanilię i mieszamy za pomocą trzepaczki. Dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, cynamonem, kurkumą, chili i solą.
Ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywną pianę i delikatnie łączymy z wcześniej przygotowaną masą.
Rozgrzewamy łyżeczkę masła klarowanego na dużej patelni i wykładamy porcje ciasta, zachowując odstępy pomiędzy placuszkami, które sporo rosną. Smażymy ok. 3 minut z jednej strony, aż się zarumienią, następnie z drugiej jeszcze około minutę. Powtarzamy cały proces, aż do wykorzystania całego ciasta.
Resztę jogurtu mieszamy z miodem, odrobiną cynamonu i wanilią i nakładamy go na usmażone placuszki. Wszystko posypujemy orzechami włoskimi i delektujemy się smakiem.
Smacznego!
Po więcej inspiracji zapraszamy na portal Kuchnia wielkopolska.pl
Warto także zajrzeć do Słownika Gwary Poznańskiej i poczytać, jak korbolami kiedyś się zajadano.
AL