Lody z brzydkich buraków na światowy Dzień Loda
Co można zrobić z dorodnego buraka? Na przykład wegetariańskie carpaccio. A z warzywnych odpadków? Nawóz w biogazowni. No tak, a co można zrobić z buraków tak brzydkich, że nikt nie chce ich kupić? Może pyszne lody?
Buraki to zdrowie
Buraki ćwikłowe są doskonałym źródłem witamin, przeciwutleniaczy oraz błonnika. Mogą obniżać ciśnienie tętnicze krwi, zapobiegając tym samym rozwojowi niektórych chorób sercowo-naczyniowych. Mimo to, nie cieszą się one dużą popularnością: przeciętny Polak spożywa jedynie 3 kilogramy buraków z około 110 kilogramów warzyw rocznie.
Problemem jest także przechowywanie buraków - zawierają dużo wody, przez co łatwo więdną, kurczą się i w końcu psują. Sporo z nich jest wyrzucanych jeszcze przed trafieniem do sklepów. Aby zaradzić temu marnotrawstwu, naukowcy z Wydziału Nauk o Żywności i Żywieniu Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu postanowili znaleźć sposób na wykorzystanie wartościowych, lecz nieestetycznych buraków, tworząc z nich smakowite i zdrowe lody.
Lody z buraków
- Opracowaliśmy całą procedurę pozyskiwania takich lodów we współpracy z przedsiębiorcą - mówi prof. dr hab. Joanna Kobus-Cisowska z Katedry Technologii Gastronomicznej i Żywności Funkcjonalnej - Stworzyliśmy też nową, dedykowaną zamrażarkę płytową, w której jako chłodziwo, mogące mieć bezpośredni kontakt z produktem spożywczym, zastosowano nietoksyczną ciecz będącą pochodną soli potasowej. Tak przygotowany proces produkcji umożliwia pozyskiwanie lodów z całych buraków, włącznie ze skórką.
Świętując Światowy Dzień Lodów, warto więc sięgnąć po nieoczywiste smaki i docenić kreatywność naukowców oraz przedsiębiorców, którzy potrafią zmienić niepozorne warzywo w wykwintny deser.