Chruściki - gwara

Masło, żółtka, cukier utrzyj. Dolij spirytusu abo łoctu, gęsty kwaśny śmietany i mąki wymyrdany zez proszkiem do pieczynio. Wyrobiej ciasto na gładko, aż bydom bombelki. Rozwałkuj i pohajtej na cinkie  poski szyrokie na polec i długie na całom rynke. Poski hajtnij na środyszku, przewiń i przetknij przez nacincie. Chruściki obrocej w goruncym smolcu aż bydom rumianne. Ociekniynte obtocz w miałkim cukrze zez waniliom.

  • ździebko mnij niż dwa funty mąki pszenny
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenio
  • 6 żółtek
  • moły gornyszek kwaśny śmietany
  • pół funta cukru pudru
  • 1 kieliszek spirytusu lub łoctu
  • miałki cukier zez waniliom
  • funt smalcu abo innego tłuszczu

autorka tłumaczenia: Katarzyna Bojarska

Ten artykuł ma więcej niż jedną stronę. Wybierz poniżej kolejną, żeby czytać dalej