- Wysoki kontrast
- Niepełnosprawni
- Informacje dla niesłyszących
- english
- Deutsch
- italiano
- español
- hrvatski
- português
Kuchnia regionalna
O odrębności kulinarnej Wielkopolski zadecydował XIX wiek. Wtedy właśnie dominującą rolę w jej kuchni zaczęły odgrywać ziemniaki, zwane tutaj inaczej kartoflami lub pyrkami. Stąd do dzisiaj w wielu rejonach kraju Wielkopolanie określani są przydomkiem poznańska pyra. Najsłynniejsze i najsmaczniejsze dania reprezentujące kuchnię regionalną to:
Pyry z gzikiem - Tradycyjne danie kuchni wielkopolskiej. Pyry z gzikiem to nic innego jak gorące ziemniaki w mundurkach z masłem i twarożkiem doprawionym solą, pieprzem i cebulką.
Pyzy drożdzowe - zwane też kluchami na łachu lub parowcami, które gotuje się na parze i podaje w miejsce ziemniaków do mięs i sosów. Z pyzami i modrą kapustą gospodynie w Wielkopolsce najchętniej podają pieczoną kaczkę.
Szagówki lub kulanki - to po prostu kopytka, ale serwowane w Poznaniu. Ciasto tworzy się z ziemniaków i mąki, a potem tnie się je na "szagę" czyli na skos. Z kolei kulanki to okrągłe kluski z surowych ziemniaków.
Rogale marcińskie - Tradycja ich wypieku sięga XIX wieku. Po raz pierwszy pojawiły się na odpuście w parafii Św. Marcina. Każdy poznaniak objada się rogalami przynajmniej raz do roku - 11 listopada, w dzień św. Marcina.