Erik Wolf (USA) 12.05.2016
Erik Wolf jest specjalistą w dziedzinie turystyki kulinarnej. Uznany za jej kreatora, zajmuje się profesjonalnym doradztwem w tej tematyce oraz tworzeniem i prowadzi szkolenia na całym świecie. Jako ekspert współpracuje z CNN, BBC, The Wall Street Journal, Forbes oraz wieloma innymi. Jest także doradcą UNESCO w zakresie programu Sieci Miast Kreatywnych.
Erik Wolf jest założycielem i prezesem Światowego Stowarzyszenia Podróży Kulinarnych (World Food Travel Association - WFTA) z siedzibą w Portland. Założył również firmę Savor Search, której jest prezesem. Firma ta zajmuje się pośrednictwem w kontaktach pomiędzy producentami a nabywcami produktów przemysłu kulinarnego.
Erik Wolf jest uznawany za kreatora przemysłu turystyki kulinarnej na świecie. Jest cenionym i profesjonalnym mówcą z zakresu tematyki turystyki kulinarnej. Zajmuje się także tworzeniem strategii i przeprowadzaniem konsultacji w tej dziedzinie. Prowadzi szkolenia i warsztaty dla pracowników turystyki w wielu krajach.
Od lat współpracuje jako ekspert w tematyce turystyki kulinarnej z takimi środkami masowego przekazu, jak: CNN, BBC, The Wall Street Journal, Newsweek, NBC, czy Forbes. Erik Wolf jest doradcą UNESCO w zakresie programu gastronomii Sieci Miast Kreatywnych (Creative Cities Network gastronomy program). Aktualnie koordynuje światowe badania nad turystami kulinarnymi, które odbywają się pod patronatem WFTA i prowadzone są w 10 krajach. Badania przewidziane są na lata 2015-2016.