Przepis na weekend - zakwas z buraków

Święta coraz bliżej, a w naszych kuchniach zaczynają się przygotowania do uroczystej kolacji. 24 grudnia na wielu stołach zagości barszcz z uszkami lub pasztecikami. Postawą tej zupy jest zakwas z buraków, który powinniśmy w najbliższych dniach zacząć przyrządzać.

Szklanka z zakwasem z buraków, obok której leżą rozkrojone surowe buraki. - grafika artykułu
Postawą barszczu jest zakwas z buraków, który powinniśmy w najbliższych dniach zacząć przyrządzać, fot. Pixabay

Zakwas buraczany, który posiada ponad 70-letnią historię, wspomaga nasz układ odpornościowy i wzmacnia cały organizm. Przybył na tereny Poznania ze wschodu, a jest to produkt powstający na skutek fermentacji soku z czerwonych buraków.

Składniki (1-litrowy słoik):

  • 700 g buraków (twardych i zbitych)
  • 6 ząbków czosnku
  • 500 ml przegotowanej wody (przestudzonej do ok. 70 st.C)
  • 2 liście laurowe
  • 10 ziarenek pieprzu
  • 6 ziarenek ziela angielskiego
  • Czubata łyżeczka soli

Buraki należy wyszorować i obrać, pokroić na kawałki (nie za drobne). Obrać ząbki czosnku. Słoik na zakwas musi być porządnie wyszorowany i wyparzony. Przygotowujemy wszystkie przyprawy. Wodę mieszamy z solą.

Do wyparzonego słoika wkładamy naprzemiennie buraki, czosnek i przyprawy i zalewamy wodą z solą, wody powinno być tyle, by wszystko przykryła.

Przykrywam słoik, niektórzy polecają mieszanie buraków codziennie, ale jeśli tego nie zrobimy nic się nie stanie.

Początkowo na powierzchni pojawi się biała piana - to naturalny efekt procesu fermentacji, nie pleśń.

Zakwas będzie szybciej gotowy, jeśli dodamy więcej czosnku. Po 5 - 7 dniach możemy go spróbować. Jeśli wolimy, by był bardziej wyrazisty możemy zostawić na kolejne dni. Po upływie 2 tygodni zakwas należy przelać do wyparzonych butelek zakręcić i wstawić do lodówki.

Po więcej inspiracji zapraszamy na portal Kuchnia wielkopolska.pl

AL