Przepis na weekend - zakwas z buraków
Zakwas buraczany, który posiada ponad 70-letnią historię, wspomaga nasz układ odpornościowy i wzmacnia cały organizm. Przybył na tereny Poznania ze wschodu, a jest to produkt powstający na skutek fermentacji soku z czerwonych buraków.
Składniki (1-litrowy słoik):
- 700 g buraków (twardych i zbitych)
- 6 ząbków czosnku
- 500 ml przegotowanej wody (przestudzonej do ok. 70 st.C)
- 2 liście laurowe
- 10 ziarenek pieprzu
- 6 ziarenek ziela angielskiego
- Czubata łyżeczka soli
Buraki należy wyszorować i obrać, pokroić na kawałki (nie za drobne). Obrać ząbki czosnku. Słoik na zakwas musi być porządnie wyszorowany i wyparzony. Przygotowujemy wszystkie przyprawy. Wodę mieszamy z solą.
Do wyparzonego słoika wkładamy naprzemiennie buraki, czosnek i przyprawy i zalewamy wodą z solą, wody powinno być tyle, by wszystko przykryła.
Przykrywam słoik, niektórzy polecają mieszanie buraków codziennie, ale jeśli tego nie zrobimy nic się nie stanie.
Początkowo na powierzchni pojawi się biała piana - to naturalny efekt procesu fermentacji, nie pleśń.
Zakwas będzie szybciej gotowy, jeśli dodamy więcej czosnku. Po 5 - 7 dniach możemy go spróbować. Jeśli wolimy, by był bardziej wyrazisty możemy zostawić na kolejne dni. Po upływie 2 tygodni zakwas należy przelać do wyparzonych butelek zakręcić i wstawić do lodówki.
Po więcej inspiracji zapraszamy na portal Kuchnia wielkopolska.pl
AL