Krajowy Plan Odbudowy i Zwiększania Odporności (KPO)
Utworzenie i funkcjonowanie Branżowego Centrum Umiejętności w dziedzinie piekarstwa
Przedsięwzięcie realizowane jest w ramach Krajowego Planu Odbudowy i Zwiększania Odporności, w Komponencie A "Odporność i konkurencyjność gospodarki", jako inwestycja A3.1.1 "Wsparcie rozwoju nowoczesnego kształcenia zawodowego, szkolnictwa wyższego oraz uczenia się przez całe życie".
Okres realizacji: 01.04.2023-30.06.2026
Całkowita wartość przedsięwzięcia: 14 581 821,20 PLN
Kwota objęcia wsparciem: 11 984 724,55 PLN
Celem głównym jest wsparcie przygotowania kadr na potrzeby nowoczesnej gospodarki
w branży spożywczej, poprzez utworzenie i wsparcie funkcjonowania Branżowego Centrum Umiejętności z dziedziny piekarstwo do 31.12.2024 roku i przeszkolenie 200 uczestników, w tym 60 uczniów, 120 osób dorosłych i 20 nauczycieli kształcenia zawodowego do 30.06.2026 roku.
Przedsięwzięcie składa się z 2 etapów:
1) Utworzenie Branżowego Centrum Umiejętności (dalej BCU), na które składają się:
a) działania inwestycyjne - rozbudowa infrastruktury przy Zespole Szkół Przemysłu Spożywczego im. Jana i Jędrzeja Śniadeckich w Poznaniu wraz z niezbędną do eksploatacji infrastrukturą wewnętrzną i instalacjami wraz z zagospodarowaniem otoczenia,
b) zakup wyposażenia rozumianego w szczególności jako: maszyny, sprzęt, urządzenia techniczne i materiały eksploatacyjne w zakresie związanym z funkcjonowaniem BCU,
c) utworzenie struktury instytucjonalnej rozumianej jako wpisanie BCU do przepisów prawa oświatowego (włączenie BCU do systemu placówek oświatowych prowadzonych przez Miasto Poznań po wprowadzeniu przez ustawodawcę do porządku prawnego regulacji prawnych pozwalających na takie działanie), powołania Rady BCU,
d) zatrudnienie pracowników BCU, w tym trenerów i szkoleniowców, przygotowanie dokumentacji programowej dla szkoleń i kursów realizowanych w BCU.
2) Wsparcie funkcjonowania Branżowego Centrum Umiejętności, rozumiane jako realizację działań w czterech obszarach:
a) działalność edukacyjno-szkoleniowa,
b) działalność integrująco-wspierająca,
c) działalność innowacyjno-rozwojowa,
d) działalność doradczo-promocyjna