Pączki
Przygotować rozczyn z drożdży tzn. drożdże rozpuścić w niewielkiej ilości podgrzanego mleka i pozostawić do wyrośnięcia. Utrzeć żółtka z cukrem, dodać mąkę, mleko, wyrośnięty rozczyn, sól, ocet lub spirytus i ciasto dobrze wyrobić. Pod koniec dorabiania dodać olej. Ciasto przykryć i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Potem rozwałkować na grubość ok. 1 cm i wykrawać krążki. Nakładać na nie powidła i przykrywać drugim krążkiem, docisnąć brzegi i układać na stolnicy posypanej mąką. Uformowane pączki pozostawić do wyrośnięcia. Rozgrzać w wysokim garnku tłuszcz i smażyć na rumiany kolor z obu stron. Gotowe pączki wyjmować i odsączać z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Można posypywać cukrem pudrem lub polukrować. Najlepiej smakują tego samego dnia.
- 500 g mąki
- 50 ml oleju
- 5 żółtek
- 250 ml mleka
- 20 ml spirytusu lub octu
- 50 g cukru
- 50 g drożdży
- 120 g powideł lub dżemu
- Sól,
- cukier puder do posypania lub polukrowania
- smalec do smażenia