Co zrobić ze świątecznymi odpadami?
W okresie Bożego Narodzenia zasady selektywnej zbiórki śmieci nadal obowiązują. Warto o nich pamiętać, ponieważ w tym okresie generowana jest większa ilość odpadów. Właściwe segregowanie opakowań po prezentach oraz nadmiaru jedzenia pozwala uniknąć problemu przepełnionych pojemników.
Świąteczne zakupy, prezenty i ozdoby generują dużo odpadów, dlatego kluczowe jest ich właściwe sortowanie:
Opakowania po prezentach:
- papier makulaturowy bez ozdób wrzucamy do niebieskiego pojemnika (należy usunąć tasiemki, kokardy itp.),
- lakierowane, woskowane lub zabrudzone tłuszczem papiery trafiają do odpadów zmieszanych,
- torebki prezentowe można wykorzystać ponownie, zmniejszając ilość śmieci.
Szklane i ceramiczne odpady:
- potłuczone bombki, talerze czy szklanki należy wyrzucić do pojemnika na odpady zmieszane.
Bioodpady:
- do brązowego pojemnika wrzucamy odpady roślinne, obierki, pieczywo czy rozdrobnione drewno, np. z choinki,
- mięso, kości, ziemia czy popiół nie powinny trafiać do bioodpadów.
Do czarnego, choć z plastiku
Zabawki stanowią odrębną kategorię odpadów ze względu na ich różnorodność i wykorzystanie wielu materiałów. W przypadku pozbywania się tych starych i zepsutych, należy pamiętać o następujących zasadach:
- plastikowe zabawki powinny być wrzucane do odpadów zmieszanych, ponieważ zazwyczaj są wykonane z różnych rodzajów plastiku i nie podlegają recyklingowi;
- zabawki elektryczne i elektroniczne, zasilane bateriami, akumulatorami lub prądem sieciowym należy oddawać do Gratowisk, wrzucać do pojemników na elektroodpady lub przekazywać do punktów specjalizujących się w recyklingu tego typu przedmiotów;
- sprawne i nieuszkodzone zabawki, które nie są już potrzebne, można przekazać do Gratowisk (każdy poznański PSZOK prowadzi punkt Drugie Życie Rzeczy) lub sprzedać za pośrednictwem platform internetowych.
Kuchnia w duchu zero waste
Od kilku lat coraz większą popularnością cieszy się kuchnia według zasad zero waste, czyli gotowanie bez marnowania resztek. Trend ten może znaleźć zastosowanie również podczas przygotowywania bożonarodzeniowych posiłków. Trudno jednak uniknąć sytuacji, w której po świętach pozostają nadmiarowe ilości jedzenia.
Zgodnie z tradycją na wigilijnym stole powinno pojawić się dwanaście potraw, a w kolejnych dniach świąt często przygotowywane są dodatkowe smakołyki. W efekcie dochodzi do marnowania dużych ilości jedzenia.
Aby tego uniknąć, warto zapoznać się z praktycznymi wskazówkami dostępnymi na wortalu poznan.pl/odpady oraz w internecie, gdzie można znaleźć wiele ciekawych przepisów na dania z resztek. W Poznaniu funkcjonują również miejsca, gdzie można przekazać pełnowartościowe artykuły spożywcze (np. jadłodajnie Caritas).
HO