Nie wyrzucaj jedzenia! Podziel się nadmiarem, albo przetwórz je

Święta w Polsce kojarzą się z suto zastawionymi stołami. Choć to nie reguła, bardzo często zdarza się, że przygotowanych potraw jest za dużo. I nawet najgorętsze zachęcanie domowników i gości do wzmożonej konsumpcji tego nie zmieni - jedzenie zostanie.

DobroCzynna Lodówka przy ul. Półwiejskiej - grafika artykułu
W Poznaniu funkcjonuje kilka miejsc, w których możemy przekazać nadmiar jedzenia

Zachęcamy do podzielenia się nadmiarami żywności. Dzięki temu osoby potrzebujące pomocy uzyskają wsparcie, a jedzenie nie wyląduje w śmietniku. Sposobów na podzielenie się jest co najmniej kilka. Żywność, także przetworzoną, oczywiście nadającą się do spożycia, można przynosić do czterech jadłodajni prowadzonych przez Caritas Poznań:

  • ul. Ściegiennego 133, we wtorki w godz. 10:00-12:00 i w godz. 17:30-19:00
  • ul. Taczaka 7/16, w poniedziałek w godz. 16:00-20:00, we wtorek w godz. 9:00-19:00
  • ul. Niegolewskich 23, we wtorek w godz. 9:00-17:00
  • ul. Łąkowa 4, w poniedziałek w godz.14:00-18:00, we wtorek w godz. 10:00-12:00 i w godz. 14:00-18:00

Żywność i gotowe dania można także zostawić w:

  • DobroCzynnej Lodówce przy ul. Półwiejskiej 26 (w sąsiedztwie restauracji Pierożek i Kompocik), jest dostępna w godzinach 12:00-20:00
  • w czynnej całodobowo Jadłodzielni Wildeckiej, na straganie nr 173 na rynku Wildeckim.

Doskonałym sposobem na uniknięcie wyrzucania jedzenia jest planowanie zakupów, prawidłowe przechowywanie żywności, a także przetwarzanie produktów, których nie udało się zjeść. Wiele produktów spożywczych można kisić, wekować, zamrażać. Piszemy o tym także TUTAJ.

Życzymy wszystkim Państwu pogodnych i rodzinnych Świąt Wielkanocnych. Niech to będzie czas miłych spotkań, dobrych rozmów, wypoczynku i czerpania mnóstwa energii i radości z otaczającej nas przyrody.