Tydzień Kuchni Polskiej, organizowany corocznie od 2018 r. przez MAKRO Polska, pozwala na odkrycie prawdziwych skarbów, które odzwierciedlają historię polskiej kuchni, kulturę i lokalne tradycje kulinarne. Pierwsza edycja Tygodnia Kuchni Polskiej odbyła się w 100. rocznicę odzyskania przez Polskę niepodległości pod hasłem "Niepodległość świętujemy kulinarnie".
"Idea Tygodnia Kuchni Polskiej jest powiązana ze świętem 11 listopada, ale też z odkrywaniem kuchni polskiej od nowa, bo jest taki termin, jak "patriotyzm kulinarny".
Promocja polskiej kuchni podczas Tygodnia Kuchni Polskiej polega na przygotowaniu przez zgłoszone restauracje specjalnego 3-daniowego menu, składającego się z przystawki lub zupy, dania głównego i deseru, które powinno nawiązywać do kuchni polskiej lub regionalnej i związanych z nimi historycznych tradycji. Przykładowo - jedna z warszawskich restauracji przygotowała menu nawiązujące do dań kreowanych przez nadwornego kucharza króla Stanisława Augusta Poniatowskiego.
"Menu można zamówić za 69 bądź 99 zł. Mechanizm jest typowo festiwalowy, czyli rezerwujemy stolik w konkretnej restauracji i na określoną godzinę, dokonujemy płatności na miejscu lub wcześniej online i udajemy się na przepyszny obiad z rodziną czy ze znajomymi" - wyjaśnia przedstawicielka MAKRO Polska.
Lista restauracji biorących udział w Tygodniu Kuchni Polskiej oraz mapa, na której można je znaleźć, jest dostępna na stronie Tradycyjna kuchnia polska - Dania kuchni polskiej | Tydzień Kuchni Polskiej (tydzien-kuchni-polskiej.pl)