Komunikaty

pagina

Kuchnia wielkopolska

Pominąłeś menu

menu

Tydzień Kuchni Polskiej

Tydzień Kuchni Polskiej, w tym roku pod hasłami "lokalność, oszczędność, romantyczność", celebruje bogactwo i różnorodność tradycyjnych polskich dań w nowoczesnej odsłonie. Najnowsza edycja tego kulinarnego święta, obchodzonego od 2018 r., potrwa od 3 do 26 listopada i będzie miała miejsce w kilkuset restauracjach na terenie całej Polski.

tatar na białym talerzu z kromkami chleba - grafika artykułu
Zdjęcie

Tydzień Kuchni Polskiej, organizowany corocznie od 2018 r. przez MAKRO Polska, pozwala na odkrycie prawdziwych skarbów, które odzwierciedlają historię polskiej kuchni, kulturę i lokalne tradycje kulinarne. Pierwsza edycja Tygodnia Kuchni Polskiej odbyła się w 100. rocznicę odzyskania przez Polskę niepodległości pod hasłem "Niepodległość świętujemy kulinarnie".

"Idea Tygodnia Kuchni Polskiej jest powiązana ze świętem 11 listopada, ale też z odkrywaniem kuchni polskiej od nowa, bo jest taki termin, jak "patriotyzm kulinarny".

Promocja polskiej kuchni podczas Tygodnia Kuchni Polskiej polega na przygotowaniu przez zgłoszone restauracje specjalnego 3-daniowego menu, składającego się z przystawki lub zupy, dania głównego i deseru, które powinno nawiązywać do kuchni polskiej lub regionalnej i związanych z nimi historycznych tradycji. Przykładowo - jedna z warszawskich restauracji przygotowała menu nawiązujące do dań kreowanych przez nadwornego kucharza króla Stanisława Augusta Poniatowskiego.

"Menu można zamówić za 69 bądź 99 zł. Mechanizm jest typowo festiwalowy, czyli rezerwujemy stolik w konkretnej restauracji i na określoną godzinę, dokonujemy płatności na miejscu lub wcześniej online i udajemy się na przepyszny obiad z rodziną czy ze znajomymi" - wyjaśnia przedstawicielka MAKRO Polska.

Lista restauracji biorących udział w Tygodniu Kuchni Polskiej oraz mapa, na której można je znaleźć, jest dostępna na stronie Tradycyjna kuchnia polska - Dania kuchni polskiej | Tydzień Kuchni Polskiej (tydzien-kuchni-polskiej.pl)

Do góry