Komunikaty

pagina

Kuchnia wielkopolska

Pominąłeś menu

menu

Rozpoczął się sezon szparagowy

W Poznaniu zakończyła się tradycyjna konferencja szparagowa, która symbolicznie otworzyła sezon szparagowy. To jedno z najzdrowszych warzyw coraz częściej pojawia się na naszych stołach. A Wielkopolska jest zdecydowanym liderem w produkcji szparagów, to stąd pochodzi aż 61 procent krajowych upraw szparagów.

Zielone szparagi w zielonym sosie z artystycznymi dekoracjami - jadalne motylki. - grafika artykułu
W Poznaniu symbolicznie otwarto sezon szparagowy, fot. AL

- Przede wszystkim zależy nam na smaku, lecz szparagi są również bogate w składniki odżywcze, którymi przyciągają konsumentów. Myślę, że jedną z przyczyn ich popularności jest sezonowość - czekamy, aż się pojawią i cieszymy się, że wreszcie możemy je zjeść. Poza tym zawierają specyficzne związki chemiczne, które wpływają na ich wyjątkowy aromat i smak - opowiadał prof. dr hab. Mikołaj Knaflewski.

Jedne z najzdrowszych warzyw

Profesor podkreślał, że szparagi są jednymi z najzdrowszych warzyw, bowiem nie gromadzą metali ciężkich ani pestycydów. Należą do nielicznych warzyw, u których pestycydy nie są stosowane podczas zbiorów.

Szparagi zawierają między innymi: kwas foliowy, witaminy z grupy B oraz duże stężenie witaminy C. Ponadto są źródłem błonnika, antyoksydantów oraz inuliny - naturalnego prebiotyku wspomagającego pracę układu trawiennego. Dzięki tym właściwościom wspierają odporność, pomagają w detoksykacji organizmu i mogą przyczyniać się do obniżenia poziomu cholesterolu. Coraz więcej naukowców bada ich właściwości antynowotworowe. Mają także bardzo korzystny wpływ na pracę systemu nerwowego.

Srebrne Szparagi

Na świecie najwięcej szparagów produkują Chińczycy i też najwięcej ich zjadają. Drugim krajem, jeśli chodzi o produkcję szparagów jest Peru, potem Meksyk, Niemcy, Hiszpania i Włochy. W Europie najwięcej Szparagów zjadają Szwajcarzy. W Polsce z roku na rok stają się coraz bardziej popularne.

Podczas konferencji, którą współorganizowali Polski Związek Producentów Szparaga oraz Katedra Warzywnictwa Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu wyróżniono gminę Przemęt, która jest liderem w uprawie szparagów. Organizatorzy uhonorowali gminę nagrodą Srebrne Szparagi 2025.

AL

Dowiedz się więcej na temat

Do góry