Przepis na weekend - Parmigiana
Skadniki (dla 4 osób):
- 2 dorodne bakłażany
- 1 kg pomidorów (można zastąpić puszką pomidorów)
- 2 ząbki czosnku
- bazylia
- suszone oregano (jest bardziej aromatyczne niż świeże)
- 2 kulki mozzarelli
- garść startego twardego, dojrzewającego sera
- oliwa
- sól, pieprz
Przygotowujemy sos: obieramy pomidory ze skórki (najpierw nacinamy je i zalewamy wrzątkiem, po chwili przekładamy do zimnej wody i zdejmujemy z nich skórkę). Kroimy pomidory w większą kostkę. Do garnka o grubym dnie wlewamy oliwę, dorzucamy drobno pokrojony czosneki dodajemy pokrojone pomidory, sól, pieprz, oregano i listki bazylii. Całość dusimy około pół godziny.)
Jeśli używamy pomidorów z puszki, do blendera wrzucamy zawartość puszki, listki bazylii, suszone oregano, obrane ząbki czosnku, sól, pieprz, oliwę i wszystko blendujemy.
Bakłażany kroimy na półcentymetrowe plastry, oprószamy solą i pieprzem i obsmażamy na patelni grillowej z odrobiną oliwy.
Mozzarellę kroimy na cienkie plasterki.
Naczynie do zapiekania smarujemy oliwą i układamy warstwę bakłażanów, mozzarellę, sos pomidorowy (co najmniej 3 warstwy). Na koniec wszystko posypujemy startym serem i zapiekamy w temperaturze 180 st.C przez ok. 30 minut. Podajemy z bagietką lub włoską ciabattą.
Smacznego!
Po więcej inspiracji zapraszamy na portal Kuchnia wielkopolska.
AL