Przepis na weekend - Parmigiana

W sierpniu na poznańskich targowiskach uwagę przyciągają przede wszystkim pomidory, duże, pękate, ale też drobniejsze, podłużne, mocno czerwone. Te ostatnie aż proszą się, by zrobić z nich sos pachnący latem. Oczywiście sos pomidorowy świetnie smakuje z makaronem, ale dziś zaproponujemy go jako dodatek do włoskiej parmigiany, czyli zapiekanego bakłażana z dodatkiem ciągnącego się sera. Parmigiana to świetny pomysł na letni obiad czy lekką kolację.

Zdjęcie, talerz z parmigianą (plastry bakłażana, przełożone serem i sosem pomidorowym, kawałek bagietki, kieliszek z białym winem. - grafika artykułu
Parmigiana to świetny pomysł na letni obiad czy lekką kolację, fot. AL

Skadniki (dla 4 osób): 

  • 2 dorodne bakłażany 
  • 1 kg pomidorów (można zastąpić puszką pomidorów) 
  • 2 ząbki czosnku 
  • bazylia
  • suszone oregano (jest bardziej aromatyczne niż świeże) 
  • 2 kulki mozzarelli 
  • garść startego twardego, dojrzewającego sera
  • oliwa 
  • sól, pieprz 

Przygotowujemy sos: obieramy pomidory ze skórki (najpierw nacinamy je i zalewamy wrzątkiem, po chwili przekładamy do zimnej wody i zdejmujemy z nich skórkę). Kroimy pomidory w większą kostkę. Do garnka o grubym dnie wlewamy oliwę, dorzucamy drobno pokrojony czosneki dodajemy pokrojone pomidory, sól, pieprz, oregano i listki bazylii. Całość dusimy około pół godziny.) 

Jeśli używamy pomidorów z puszki, do blendera wrzucamy zawartość puszki, listki bazylii, suszone oregano, obrane ząbki czosnku, sól, pieprz, oliwę i wszystko blendujemy. 

Bakłażany kroimy na półcentymetrowe plastry, oprószamy solą i pieprzem i obsmażamy na patelni grillowej z odrobiną oliwy. 

Mozzarellę kroimy na cienkie plasterki. 

Naczynie do zapiekania smarujemy oliwą i układamy warstwę bakłażanów, mozzarellę, sos pomidorowy (co najmniej 3 warstwy). Na koniec wszystko posypujemy startym serem i zapiekamy w temperaturze 180 st.C przez ok. 30 minut. Podajemy z bagietką lub włoską ciabattą. 

Smacznego!

Po więcej inspiracji zapraszamy na portal Kuchnia wielkopolska.

AL