Poznańska Pyra 2024

W najbliższą niedzielę 6 października, w godzinach między 11:00 a 17:00 w Muzeum Narodowym Rolnictwa w Szreniawie odbędzie się "Poznańska Pyra". Celem imprezy jest przybliżenie roli, jaką pyra - symbol Wielkopolski - odegrała w życiu codziennym i rolnictwie naszego regionu.

Zdjęcie, na stole ułożono trzy koszyki wiklinowe, do których włożono ziemniaki, każdy koszyk podpisano. Przed koszykami znajduje się zioło w doniczce. - grafika artykułu
W Muzeum Narodowym Rolnictwa w Szreniawie odbędzie się "Poznańska Pyra"

Impreza to doskonała okazja, aby odkryć tajniki kuchni wielkopolskiej, poznać historie związane z uprawą ziemniaków oraz spędzić czas w gronie rodziny i przyjaciół. Będzie można wziąć udział w wykopkach, obejrzeć pokazy polowe czy zaznajomić się ze sprzętem do uprawy i zbioru ziemniaków. Dzieci będą mogły wziąć udział w zabawach, konkursach i warsztatach.

Smak Pyry

Podczas "Poznańskiej Pyry" odbędzie się także regionalny konkurs kulinarny "Smak Pyry 2024" oraz konkurs o tytuł "Najlepszy Smak Powiatu Poznańskiego".

Pyra z gzikiem to sztandarowe wielkopolskie danie, jednak przysmaków ziemniaczanych jest o wiele więcej: ślepe ryby, parzybroda, szagówki, szare kluchy czy plyndze. W konkursie, zgłoszone dania z ziemniaków będą walczyć o nagrody finansowe o łącznej wartości 2 000 złotych ufundowane przez Instytut Skrzynki - samorządową instytucję kultury powiatu poznańskiego. Laureaci otrzymają także zestawy upominków od Powiatu Poznańskiego i Muzeum Narodowego w Szreniawie.

Zgłoszenia konkursowe przyjmowane są do 4 października drogą mailową, a danie konkursowe wraz z oryginałem formularza należy przywieźć do Muzeum Narodowego w dniu konkursu, tj. 6 października w godz. 10.00 - 12.00. Wręczenie nagród nastąpi jeszcze tego samego dnia na scenie znajdującej się na głównym placu Muzeum ok. godz. 16.00.

W konkursie mogą wziąć udział: kola gospodyń wiejskich, producenci, przetwórcy, gospodarstwa agroturystyczne, restauracje i inne zakłady gastronomiczne a także uczniowie szkół gastronomicznych z całej Wielkopolski.

Najlepszy Smak Powiatu Poznańskiego

Dania z powiatu poznańskiego będą walczyć również o Certyfikaty za "Najlepszy Smak Powiatu Poznańskiego 2024". Oceniane i punktowane będą m.in. walory smakowe, zapachowe, wizualne, a także zdrowotne. Celem konkursu jest wyłonienie i nagrodzenie najlepszych potraw pochodzących z terenu Wielkopolski - w tym powiatu poznańskiego z pyrą w roli głównej, szczególnie dań tradycyjnych dla naszego regionu. Formularz zgłoszeniowy oraz regulamin konkursu dostępne są na stronie Instytutu Skrzynki w zakładce Projekty i konkursy.

Organizatorami konkursu są: Instytut Skrzynki - Instytut Dokumentacji, Rozwoju i Promocji Dziedzictwa Kulturowego i Kulinarnego Powiatu Poznańskiego oraz Muzeum Narodowe Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie.

Jest to kolejna edycja konkursu, który odbywa się przy współpracy: Stowarzyszenia Slow Food Wielkopolska, Stowarzyszenia Polska Akademia Smaku, europejskiej sieci Culinary Heritage Europe, Poznańskiej Lokalnej Organizacji Turystycznej, Poznańskiego Muzeum Pyry oraz TOP Agrar Wielkopolska. Patronat honorowy nad wydarzeniem objął Jan Grabkowski Starosta Poznański.

Jak dotrzeć do Muzeum w Szreniawie?

Jednym z wygodnych sposobów dotarcia do Muzeum Narodowego Rolnictwa w Szreniawie jest podróż pociągiem Kolei Wielkopolskich. 6 października, oprócz regularnych połączeń, zostaną uruchomione dodatkowe pociągi na trasie Poznań Główny - Szreniawa - Poznań Główny. Cena biletu za przejazd w obie strony wynosi 5 zł. Bilety można kupić bezpośrednio u obsługi w pociągu.

Pociąg Kolei Wielkopolskich odjeżdża z Dworca Głównego i przystanku Dębiec - podróż trwa ok. 20 min (przystanek Szreniawa znajduje się tuż przy Muzeum).

Można dojechać także autobusami, nr: 703, 705, 707 z Górczyna - dojazd do Szreniawy trwa ok. 20 minut, dotarcie do Muzeum dodatkowe 5 - 6 minut.

AL