Na wigilijnym stole 2024 - konkurs kulinarny

Wytrawne smakołyki, słodkości i regionalne wina - ruszyły zapisy w regionalnym konkursie kulinarnym "Na wigilijnym stole 2024". Tradycyjne potrawy i wypieki świąteczne znów staną się obiektem zainteresowania ekspertów kapituły w kolejnej edycji konkursu.

Zdjęcie, fragment świątecznego stołu, dwa widelce, nóż zawinięte w czerwoną serwetkę, leżą na beżowej serwetce, obok leży świąteczny stroik: świerkowe gałązki, połączone z gałązkami z czerwonymi kuleczkami oraz szyszkami. - grafika artykułu
Ruszyły zapisy w regionalnym konkursie kulinarnym "Na wigilijnym stole 2024"

Konkurs odbywa się podczas dorocznego Jarmarku Bożonarodzeniowego w Muzeum Narodowym Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie (jarmark trwa dwa dni 14-15 grudnia). Jest to ważny punkt na Szlaku Kulinarnym "Smaki Powiatu Poznańskiego". Jarmark rozpowszechnia nie tylko świąteczne tradycje kulinarne naszego regionu, ale także kulinarne. Na uczestników wydarzenia co roku czeka wiele atrakcji.

Uczestnikami konkursu mogą być koła gospodyń wiejskich, restauracje i inne obiekty gastronomiczne (w tym cukiernie, piekarnie), uczniowie szkół gastronomicznych z województwa wielkopolskiego. Podobnie jak w roku ubiegłym w szranki staną także w odrębnej kategorii wina z wielkopolskich winnic.

Do wygrania 500 zł

Każdy uczestnik może zgłosić max. 3 rodzaje potraw i max. 3 rodzaje wypieków (łącznie 6 zgłoszeń). Punkty przyznawać będzie kapituła ekspertów kulinarnych. Dodatkowo pierniki oceniać będzie kapituła dziecięca reprezentująca najmłodsze pokolenie mieszkańców powiatu poznańskiego. W przypadku win wymagana jest minimum 1 butelka dla  każdego zgłoszenia, przy czym jedna winnica może zgłosić maksymalnie 4 rodzaje wina.

Wyniki konkursu we wszystkich kategoriach zostaną ogłoszone na scenie imprezy w Muzeum w Szreniawie w godzinach popołudniowych oraz będą udostępnione na stronach i fanpage Szlaku Kulinarnego "Smaki Powiatu Poznańskiego" oraz stronie Instytutu Skrzynki, który jest głównym  organizatorem wydarzenia i sponsorem nagród finansowych. Grand Prix w każdej z czterech kategorii to czek o wartości 500 zł.

Piernikowe seduszka

Ze wszystkich pierników zgłoszonych (bez względu na kategorie) niezależna Dziecięca Kapituła wybierze te najlepsze i przyzna trzy tytuły: złote, srebrne i brązowe "Piernikowe serduszka".

Aby wziąć udział w konkursie należy wypełnić formularz zgłoszeniowy i przesłać go na adres: kontakt@smakipowiatupoznanskiego.pl do 12 grudnia 2024 r. włącznie. Z gotowym daniem lub wigilijną przekąską należy się udać w niedzielę, 15 grudnia w godz. 10.00-11.00 do Pałacu na terenie Muzeum Narodowego Rolnictwa i Przemysłu Rolno Spożywczego w Szreniawie. Istnieje także możliwość przesłania zgłaszanych produktów pocztą lub kurierem na adres muzeum - szczegóły znaleźć można w regulaminie konkursu, który wraz z wzorem formularza konkursowego dostępny jest na stronie organizatora konkursu.

AL