Lokalne przysmaki na Wszystkich Świętych
Poznańskie rury
Tradycyjne słodycze sprzedawane w Poznaniu z okazji Wszystkich Świętych i innych świąt kościelnych to rury, inaczej zwane dachówkami lub trąbami. Są wypiekane z ciasta przypominającego piernikowe. Dość twarde, lekko zgięte, 15. centymetrowe prostokąty z ząbkowanymi brzegami, przypominają kształtem dachówki lub właśnie kawałki rury. Najczęściej są zrobione z mąki, cukru i odrobiny miodu. Dziś często obok tradycyjnych rur na przycmentarnych straganach możemy kupić także ciastka o przeróżnych kształtach, kolorowo polukrowane.
Legenda związana z poznańskimi rurami opowiada o orkiestrze, która przemierzała ulice naszego miasta i grała tak głośno, że z dachów zaczęły spadać dachówki. Siostry zakonne postanowiły upamiętnić to wydarzenie i na następny roku upiekły ciastka przypominające swoim kształtem właśnie dachówki. W orkiestrze grali także trębacze i dlatego część mieszkańców na poznańskie przysmaki mówi trąby.
Krakowski trupi miodek
Mieszkańcy Krakowa, odwiedzając listopadowe cmentarze mogą z kolei raczyć się trupim miodkiem, inaczej zwany tureckim. Są to cukierki zrobione z karmelizowanego cukru z dodatkiem pokruszonych orzeszków ziemnych i różnych olejków i aromatów cukierniczych. Miodek dostępny jest w różnych smakach, ale najczęściej wybierane są smaki miodowe, śmietankowe, waniliowe czy kakaowe. Przed wojną sprzedawcy kruszyli miodek z wielkich bloków i wrzucali pokruszone kawałki do papierowych torebeczek. Dziś na kupujących czekają gotowe foliowe woreczki wypełnione słodki przysmakami w wersji miękkiej, troszkę przypominającej krówki lub twardej.
Warszawska pańska skórka
To cukierek, który także powstaje na bazie skarmelizowanego cukru z dodatkiem wody, olejku cukierniczego, barwnika, ubitych ze szczyptą soli białek, żelatyny i mąki ziemniaczanej. Początkowo przysmaki były nazywane panieńską skórką, bo kojarzyły się z dotykiem kobiecej, delikatnej skóry. Z czasem wyraz panieńska zamieniono na pańska. Ten niewielki przysmak, najczęściej w formie kostki, ma kolor biało-różowy i potrafi zakleić usta na dobrych kilka minut. Jego smak zależy od olejku, który został do niego dodany i może być pomarańczowy, różany, malinowy, truskawkowy lub cytrynowy.
AL