Za nami koniec roku, a przed nami noworoczne postanowienia. Może jednym z nich będzie "zdrowiej się odżywiać"? Jeśli tak, z pewnością przydadzą się nasze porady. Zacznijmy rok z przytupem i wyhodujmy sobie bomby zdrowia.
Nasz serwis używa plików cookies. Wykorzystujemy je w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w sposób dopasowany do indywidualnych potrzeb Użytkowników. Dzięki temu możliwe jest także korzystanie z narzędzi analitycznych oraz udostępnianie funkcji mediów społecznościowych i odtwarzacza wideo.
Kliknij przycisk „Zaakceptuj lub zamknij”, by wyrazić zgodę na używanie plików cookies i przejść bezpośrednio do strony lub „Wyświetl ustawienia plików cookies”, aby zobaczyć szczegółowy opis typów plików cookies, a następnie podjąć decyzję, które z nich chcesz zaakceptować. W każdej chwili istnieje możliwość zarządzania ustawieniami plików cookies - w stopce strony umieściliśmy link do "Zmień ustawienia Cookies".
Administratorem danych osobowych użytkowników serwisu jest Prezydent Miasta Poznania z siedzibą przy placu Kolegiackim 17, 61-841 Poznań, natomiast podmiotem przetwarzającym dane jest Instytut Chemii Bioorganicznej PAN - Poznańskie Centrum Superkomputerowo-Sieciowe (PCSS) ul. Noskowskiego 12/14, 61-704 Poznań.
Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych znajdują się w Polityce prywatności.
Szczegółowe informacje o tym, w jaki sposób używane są pliki cookies, a także w jaki sposób można je zablokować lub usunąć, znajdziesz w Polityce cookies.
Urząd Miasta Poznania odpowiedzialny za prowadzenie Miejskiego Informatora Multimedialnego Miasta Poznania, zwraca szczególną uwagę na przestrzeganie prawa użytkowników do prywatności. Prezentowana informacja poniżej opisuje za co odpowiadają poszczególne cookies. Zarządzaj swoimi ustawieniami dotyczącymi prywatności i wybierz jakie pliki cookies chcesz zaakceptować.
Kuchnia wielkopolska
Zupy
Za nami koniec roku, a przed nami noworoczne postanowienia. Może jednym z nich będzie "zdrowiej się odżywiać"? Jeśli tak, z pewnością przydadzą się nasze porady. Zacznijmy rok z przytupem i wyhodujmy sobie bomby zdrowia.
Przed nami sylwestrowa noc a potem karnawałowe zabawy. Organizując imprezę warto pomyśleć o zróżnicowanych przekąskach. Świetnie się w nich sprawdzi pstrąg, którego najczęściej pieczemy lub grillujemy, ale będzie także doskonały w karnawałowych sałatkach, finger foods czy w formie tatara.
Między pierniczkami a grzanym winem dobrze dostarczyć organizmowi trochę zdrowia. Ostropest ma działanie przeciwzapalne, stymulujące regenerację i wytwarzanie nowych komórek wątroby, a przede wszystkim odtruwające. Siemię lniane wspomoże nasz żołądek, a jarmuż i banan to bomby witaminowe. Do tego probiotyki z kefiru i przepis na między świąteczny koktajl zdrowia gotowy. Dodatek matchy zapewni nam niezbędną energię by przegnać grudniowe zmęczenie i z nową energią wkroczyć w kolejny rok.
Przed świętami Polacy wydają na ryby nawet dwa razy więcej niż w innych miesiącach. Warto sprawdzać, czy pochodzą one ze zrównoważonych połowów?
Pochłonięci świątecznymi przygotowaniami zapominamy, że czasem wystarczy odrobina wyobraźni i ze zwykłego dania możemy wyczarować magiczną potrawę. Tak jest z naszą choinką. Gotowe ciasto francuskie przełożone szpinakiem z fetą odpowiednio podane może zachwycić najbardziej wybrednych biesiadników.
Okres świąteczny to wyjątkowy moment, w którym celebrujemy tradycję i bliskość. Przy wspólnym stole delektujemy się potrawami, wśród których królują barszcz z uszkami, smażony karp czy pierogi z kapustą i grzybami. Kropeczką nad i są oczywiście słodkości podawane na deser. Wśród tej obfitości i różnorodności smaków pamiętajmy o zachowaniu umiaru. Jak jednak osiągnąć tę świąteczną równowagę? Jakie smaki wybierają Polacy?
Wyobraźcie sobie warzywa i owoce skąpane w bańkach mydlanych, rosnące szybciej i bardziej efektywnie. Choć brzmi to jak scena z futurystycznego filmu, jest to rzeczywistość. Naukowcy z Katedry Warzywnictwa Uniwersytety Przyrodniczego w Poznaniu opracowali przełomową technologię: cieplarnię bąbelkową. Ten innowacyjny system, nie tylko poprawia plon, ale również znacznie ogranicza zużycie energii i emisję dwutlenku węgla.
W ostatni weekend przed świętami Slow Food Wielkopolska zaprasza na warsztaty o herbatach zimowych oraz na spotkanie, podczas którego będzie można posłuchać opowieści o świątecznych tradycjach.
W niedzielę, 15 grudnia, będzie można zamienić szary dzień na egzotyczną przygodę w sercu Palmiarni Poznańskiej. W otoczeniu bujnej, kojącej zieleni będzie można zanurzyć się w fascynujący świat herbaty - napoju, który kryje w sobie tyle historii, tradycji i smaku, ile filiżanek można wypić.
Święta coraz bliżej, a w naszych kuchniach zaczynają się przygotowania do uroczystej kolacji. 24 grudnia na wielu stołach zagości barszcz z uszkami lub pasztecikami. Postawą tej zupy jest zakwas z buraków, który powinniśmy w najbliższych dniach zacząć przyrządzać.