Przed nami sylwestrowa noc a potem karnawałowe zabawy. Organizując imprezę warto pomyśleć o zróżnicowanych przekąskach. Świetnie się w nich sprawdzi pstrąg, którego najczęściej pieczemy lub grillujemy, ale będzie także doskonały w karnawałowych sałatkach, finger foods czy w formie tatara.

Między pierniczkami a grzanym winem dobrze dostarczyć organizmowi trochę zdrowia. Ostropest ma działanie przeciwzapalne, stymulujące regenerację i wytwarzanie nowych komórek wątroby, a przede wszystkim odtruwające. Siemię lniane wspomoże nasz żołądek, a jarmuż i banan to bomby witaminowe. Do tego probiotyki z kefiru i przepis na między świąteczny koktajl zdrowia gotowy. Dodatek matchy zapewni nam niezbędną energię by przegnać grudniowe zmęczenie i z nową energią wkroczyć w kolejny rok.

Pochłonięci świątecznymi przygotowaniami zapominamy, że czasem wystarczy odrobina wyobraźni i ze zwykłego dania możemy wyczarować magiczną potrawę. Tak jest z naszą choinką. Gotowe ciasto francuskie przełożone szpinakiem z fetą odpowiednio podane może zachwycić najbardziej wybrednych biesiadników.

Okres świąteczny to wyjątkowy moment, w którym celebrujemy tradycję i bliskość. Przy wspólnym stole delektujemy się potrawami, wśród których królują barszcz z uszkami, smażony karp czy pierogi z kapustą i grzybami. Kropeczką nad i są oczywiście słodkości podawane na deser. Wśród tej obfitości i różnorodności smaków pamiętajmy o zachowaniu umiaru. Jak jednak osiągnąć tę świąteczną równowagę? Jakie smaki wybierają Polacy?

Wyobraźcie sobie warzywa i owoce skąpane w bańkach mydlanych, rosnące szybciej i bardziej efektywnie. Choć brzmi to jak scena z futurystycznego filmu, jest to rzeczywistość. Naukowcy z Katedry Warzywnictwa Uniwersytety Przyrodniczego w Poznaniu opracowali przełomową technologię: cieplarnię bąbelkową. Ten innowacyjny system, nie tylko poprawia plon, ale również znacznie ogranicza zużycie energii i emisję dwutlenku węgla.

W ostatni weekend przed świętami Slow Food Wielkopolska zaprasza na warsztaty o herbatach zimowych oraz na spotkanie, podczas którego będzie można posłuchać opowieści o świątecznych tradycjach.

W niedzielę, 15 grudnia, będzie można zamienić szary dzień na egzotyczną przygodę w sercu Palmiarni Poznańskiej. W otoczeniu bujnej, kojącej zieleni będzie można zanurzyć się w fascynujący świat herbaty - napoju, który kryje w sobie tyle historii, tradycji i smaku, ile filiżanek można wypić.

Święta coraz bliżej, a w naszych kuchniach zaczynają się przygotowania do uroczystej kolacji. 24 grudnia na wielu stołach zagości barszcz z uszkami lub pasztecikami. Postawą tej zupy jest zakwas z buraków, który powinniśmy w najbliższych dniach zacząć przyrządzać.

Liczba wyników na stronie
10