Kuchnia wielkopolska najczęściej kojarzy się z pyrkami, czyli ziemniakami, bez których wielu mieszkańców tej części Polski nie może wyobrazić sobie obiadu. Amatorzy słodkości natomiast na pierwszym miejscu wymieniają rogale marcińskie, powszechnie reklamowane jako produkt regionalny. To, co dziś uważamy za kuchnię rodem z Wielkopolski, ukształtowało się w połowie XIX i na początku XX wieku, choć niektóre potrawy i zwyczaje kulinarne sięgają czasów dawniejszych.
Okres wyodrębniania się kuchni wielkopolskiej to jednocześnie czas dynamicznych zmian w sposobie odżywiania się ludzi, związanych z szybkim rozwojem gospodarczym, intensyfikacją rolnictwa, powstaniem przetwórstwa spożywczego, wzrostem zamożności chłopów i mieszczan. W XIX wieku narodziło się zainteresowaniem samym jedzeniem - nie tylko produktem i jego przydatnością, ale i smakiem. Wyrazem tego były licznie wydawane książki kucharskie. Jeden z największych polskich bestsellerów kulinarnych XIX i początków XX stulecia, wydany w Poznaniu Wielkopolski kucharz autorstwa Marii Śleżańskiej, która oprócz prezentacji m. in. 55 przepisów tylko na zupy, pozwala nam odkryć, nie tak oczywistą wówczas prawdę, że jedzenie może być przyjemnością.
Wystawa "Nie obierając korbola, wsadzić w piec..." podejmuje temat kuchni wielkopolskiej w okresie od początku XIX wieku do końca pierwszej wojny światowej w szerokim aspekcie: oprócz zagadnień gospodarczych i społecznych, przedstawia także, co konkretnie jedli Wielkopolanie, jak przygotowywali posiłki i jakie zwyczaje panowały przy stole. W przypadku Poznania prezentuje także m. in. gdzie jego mieszkańcy mogli nabywać żywność i gdzie, poza domem, ją konsumować.
Narracja wzbogacona została rękopisami, ikonografią, drukami i czasopismami pochodzącymi ze zbiorów Biblioteki Raczyńskich i Biblioteki Uniwersyteckiej w Poznaniu.
16 V 2018 r. (środa), godz. 18.00, Galeria Atanazego - otwarcie wystawy.
W programie, wykład Karoliny Tomczyk-Kozioł, Jak zgrabnie rozebrać kapłona... O sekretach kuchni wielkopolskiej, a także prezentacja przygotowana przez producenta wędlin tradycyjnych - firmę Barbarka działającą w ramach Europejskiej Sieci Dziedzictwa Kulinarnego region Wielkopolska.