Podkręcone pyry z gzikiem

Składniki (dla 4 osób):

  • 1,5 kg młodych ziemniaków (najlepiej jak najmniejsze)
  • 0,5 kg twarogu półtłustego
  • 50 g masła
  • Pęczek dymki
  • Kwiaty kopru
  • Ogórki małosolne
  • Sól, pieprz

Młode ziemniaki dokładnie szorujemy i gotujemy. Polecam na parze (najlepiej w szybkowarze - 10 min), wówczas zachowają najwięcej smaku i wartości odżywczych.

Twaróg ubijamy na puch w malakserze, doprawiamy solą i pieprzem. Dymkę drobno siekamy.

Masło wrzucamy do rondelka o grubym dnie i podgrzewamy na średniej mocy palnika. Kiedy masło zaczynie się pienić należy je wymieszać, by miało jednakową temperaturę. A kiedy zacznie pachnieć orzechami, a na dnie rondelka powstanie osad, będzie to znak, że palone masło jest gotowe.

Na talerz wykładamy porcję ubitego twarogu, ziemniaków i polewamy palonym masłem (można przelać je przez drobne sitko). Całość posypujemy dymką i kwiatami kopru, z boku układamy pokrojone małosolne ogórki.

AL