Pierogi z jagodami

  • 300 g mąki pszennej + 1 łyżka
  • 3/4 szklanki gorącej wody
  • 30 g masła
  • sól
  • 300 g jagód

Dodatki:

  • 200 ml kremówki
  • 1 płaska łyżka cukru pudru
  • 3 łyżki masła
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • odrobina cynamonu

Roztopić masło, wlać do gorącej wody. Mąkę wyspać do miski, dodać szczyptę soli i powolutku dolewać gorącą wodę z masłem wyrabiając ciasto. Wygodnie jest użyć robota kuchennego, bowiem zdecydowanie skróci nam to pracę. Jeśli nie mamy robota wyrabiamy ciasto ręcznie. Powinno być elastyczne i nie kleić się do rąk. Gotowe ciasto odkładamy, przykrywamy i pozwalamy mu odpocząć (min. 30 min.)

Jagody dokładnie płuczemy i suszymy na sitku. Następnie przesypujemy do miski, dodajemy 1 łyżkę mąki i delikatnie mieszamy.

Ciasto wyciągamy na stolnice, dzielimy na 3 części i rozwałkowyjemy cieniutko. Wycinamy koła, na które nakładamy farsz. Dokładnie zlepiamy brzegi pierogów i odkładamy na obsypaną mąką deskę.

W dość dużym garnku zagotowujemy wodę (możemy dodać do niej odrobinę masła), solimy. Do wrzątku wrzucamy partiami pierogi i gotujemy ok. 2 minut od wypłynięcia ich na powierzchnię. Gotowe pierogi wyciągamy z pomocą łyżki cedzakowej.

W między czasie ubijamy kremówkę z cukrem pudrem. Przygotowujemy bułkę tartą.

Podajemy pierogi z ulubionymi dodatkami.