Pierogi z jagodami
Składniki (porcja dla 4 osób):
- 300 g mąki pszennej + 1 łyżka
- 3/4 szklanki gorącej wody
- 30 g masła
- sól
- 300 g jagód
Dodatki:
- 200 ml kremówki
- 1 płaska łyżka cukru pudru
- 3 łyżki masła
- 3 łyżki bułki tartej
- 1 łyżka cukru trzcinowego
- odrobina cynamonu
Roztopić masło, wlać do gorącej wody. Mąkę wyspać do miski, dodać szczyptę soli i powolutku dolewać gorącą wodę z masłem wyrabiając ciasto. Wygodnie jest użyć robota kuchennego, bowiem zdecydowanie skróci nam to pracę. Jeśli nie mamy robota wyrabiamy ciasto ręcznie. Powinno być elastyczne i nie kleić się do rąk. Gotowe ciasto odkładamy, przykrywamy i pozwalamy mu odpocząć (min. 30 min.)
Jagody dokładnie płuczemy i suszymy na sitku. Następnie przesypujemy do miski, dodajemy 1 łyżkę mąki i delikatnie mieszamy.
Ciasto wyciągamy na stolnice, dzielimy na 3 części i rozwałkowyjemy cieniutko. Wycinamy koła, na które nakładamy farsz. Dokładnie zlepiamy brzegi pierogów i odkładamy na obsypaną mąką deskę.
W dość dużym garnku zagotowujemy wodę (możemy dodać do niej odrobinę masła), solimy. Do wrzątku wrzucamy partiami pierogi i gotujemy ok. 2 minut od wypłynięcia ich na powierzchnię. Gotowe pierogi wyciągamy z pomocą łyżki cedzakowej.
W między czasie ubijamy kremówkę z cukrem pudrem. Przygotowujemy bułkę tartą.
Podajemy pierogi z ulubionymi dodatkami.
AL