Powiększ tekst
Logo Bramy Pozniania.

Warsztaty dzikiej kuchni historycznej - na przednówku

12.04.2025
12:00
Eksperymentalny Ogród Dziedzictwa przy Bramie Poznania, ul. Ostrówek 6 Zobacz na mapie
Bilety darmowe
Opis

W ramach warsztatu uczestnicy poznająpodstawy dzikiej kuchni, czyli dzikich roślin jadalnych. Historycznie dzikie rośliny były ważną częścią pożywienia, szczególnie w okresach niedoborów jak przednówek, kiedy kończyły się zapasypożywienia w okresie przełomu zimy i wiosny. Znajomość dzikich roślin, które miały wartości odżywcze i były smaczne stanowiła podstawę przetrwania. W ramach spotkania uczestnicy poznają podstawowe gatunki jadalne rosnące na Środce, nad rzeką oraz w Eksperymentalnym Ogrodzie Dziedzictwa. Wspólnie stworzymy potrawy, które inspirowane są wyobrażeniami o kuchni Słowian, ale znane są również z historycznych i archeologicznych zapisów. Do stworzenia potraw użyjemy składniki roślinne tak, aby zapewnić dostępność również wegetarianom/weganom.

Warsztaty realizowane przez Stowarzyszenie Dziewczyny w Naturze w ramach projektu 1000 lat ludzi i roślin - cykl warsztatów o roślinnym dziedzictwie Ostrowa Tumskiego od wczesnego średniowiecza do współczesności.

Prowadzące: Stowarzyszenie Dziewczyny w Naturze: Sara Grolewska- Szymczak, Anna GruszkaMiejsce zbiórki: Eksperymentalny Ogród Dziedzictwa (ul. Ostrówek)

Zapisy: dziewczynywnaturze@gmail.com

Czas trwania: do 120 minut

Wiek: bez ograniczeń wiekowych

  • Wydarzenie bez barier: brak informacji
Baner
Logo Bramy Pozniania. Pobierz baner (JPEG, 20,10 kB)