
Warsztaty dzikiej kuchni historycznej - na przednówku
W ramach warsztatu uczestnicy poznająpodstawy dzikiej kuchni, czyli dzikich roślin jadalnych. Historycznie dzikie rośliny były ważną częścią pożywienia, szczególnie w okresach niedoborów jak przednówek, kiedy kończyły się zapasypożywienia w okresie przełomu zimy i wiosny. Znajomość dzikich roślin, które miały wartości odżywcze i były smaczne stanowiła podstawę przetrwania. W ramach spotkania uczestnicy poznają podstawowe gatunki jadalne rosnące na Środce, nad rzeką oraz w Eksperymentalnym Ogrodzie Dziedzictwa. Wspólnie stworzymy potrawy, które inspirowane są wyobrażeniami o kuchni Słowian, ale znane są również z historycznych i archeologicznych zapisów. Do stworzenia potraw użyjemy składniki roślinne tak, aby zapewnić dostępność również wegetarianom/weganom.
Warsztaty realizowane przez Stowarzyszenie Dziewczyny w Naturze w ramach projektu 1000 lat ludzi i roślin - cykl warsztatów o roślinnym dziedzictwie Ostrowa Tumskiego od wczesnego średniowiecza do współczesności.
Prowadzące: Stowarzyszenie Dziewczyny w Naturze: Sara Grolewska- Szymczak, Anna GruszkaMiejsce zbiórki: Eksperymentalny Ogród Dziedzictwa (ul. Ostrówek)
Zapisy: dziewczynywnaturze@gmail.com
Czas trwania: do 120 minut
Wiek: bez ograniczeń wiekowych
- Wydarzenie bez barier: brak informacji
