Poznań Food Days
Pierwsza edycja imprezy pod nazwą Poznań Food Days, która jednoczy szereg wydarzeń kulinarnych. W programie m.in. dobrze już znany Jarmark Dobrego Smaku, ale też wiele nowości, w tym akcja W tytce i na patyku czy pokazy filmowe Films For Food.
Projekt, który koordynuje Gabinet Prezydenta i Poznańska Lokalna Organizacja Turystyczna, skupi wiele różnorodnych wydarzeń kulinarnych. Na Starym Rynku ponownie zagości jarmark, będą też warsztaty kulinarne i pokazy filmowe. Będzie można też spróbować specjalnych potraw, inspirowanych filmami. Restauracje w Poznaniu i okolicach przygotują specjalne menu oraz regionalne przekąski w konwencji tapas.
Ogólnopolski Festiwal Dobrego Smaku
Jak co roku, na poznańskim Starym Rynku odbędzie się Jarmark Dobrego Smaku. Festiwal wykracza jednak daleko poza Stare Miasto. Organizatorzy zapraszają do wspólnego odkrywania najsmaczniejszych zakamarków Jeżyć, Śródki i Łazarza. Po kilkuletniej przerwie powróci też konkurs na najlepszą kaczkę po poznańsku. Tytułu bronić będzie restauracja Monidło, która zdobyła go w 2010 roku.
Films For Food
11 -13 sierpnia w poznańskim Kinie Pałacowym odbędzie się niecodzienne wydarzenie filmowe - Films For Food. To przegląd filmów dokumentalnych o tematyce kulinarnej, a także kolacje inspirowane filmami.
Zielony Targ
W sobotę 12 sierpnia miłośnicy kuchni regionalnej, tradycyjnych dań i ekologicznej żywności powinni odwiedzić plac Bernardyński, gdzie od 8 rano odbywać się będzie festiwalowy Zielony Targ. Organizatorzy proponują degustacje potraw na bazie ekologicznych i lokalnych produktów. Gotować będą szefowie kuchni znanych poznańskich restauracji. Nie zabraknie konkursów dla dzieci, muzyki na żywo, w tym koncert Witka Łukaszewskiego, jednego z najlepszych polskich gitarzystów oraz pogadanek o zdrowym jedzeniu.
W tytce i na patyku
To akcja promocyjna będąca jednym z elementów sierpniowego długiego weekendu kulinarnego. Lokale biorące w niej udział oferują swoim gościom dania w konwencji "street food" - serwowane na tackach, patykach czy w papierze, to dania łatwe do zjedzenia na miejscu i zabrania na wynos. Proste, smaczne, niedrogie, a często inspirowane tradycjami kulinarnymi wielkopolski. Promocja ma zachęcić do odwiedzania wielu miejsc i próbowania różnych propozycji.
Kulinarne duety
Festiwalowe menu przygotują duety, syef kuchni i kuchary, których autorskie kreacje dostępne będą w partnerskich restauracjach przez wszystkie pięć dni akcji.
Piwne menu
Spotkania z ludźmi, którzy znają sztukę piwowarską, są znawcami piwa i lubią o nim opowiadać. Lech Browary Wielkopolskie zapraszają do zwiedzania zakładu, w którym powstają piwa spod marki Lech, a także do udziału w warsztatach piwnego smaku oraz foodpairingu. W programie m. in. techniki degustacji piwa, sztuka degustacji i podstawy sensoryki złotego napoju, gatunki piwa oraz sztuka doboru odpowiedniego szkła. Natomiast foodpairing to warsztat dla każdego, kto czuje, że wie o piwie już całkiem dużo i chciałby wejść na kolejny etap piwnego wtajemniczenia. Prowadzący - Wojciech Brodziak - piwny kiper i degustator w panelu sensorycznym poznańskiego browaru przedstawi zasady łączenia poszczególnych gatunków piwa
z jedzeniem, przeprowadzi degustację 3 stylów piwa z zestawami przekąsek i nauczy uczestników serwować piwo po czesku.
Szczegółowy program na stronie www.poznanfooddays.pl