Kuchnia bez glutenu - Szkoła gotowania - miniatura

Kuchnia bez glutenu - Szkoła gotowania

14.12.2013
18:00

Osoby z nietolerancją glutenu muszą przywiązywać dużą uwagę do składników jakich używają podczas sporządzania potraw. To, co dla innych jest właściwe, dla nich okazuje się być źródłem problemów zdrowotnych. Przejście na dietę bezglutenową bywa dla takich osób chwilowym koszmarem. Muszą nauczyć się gotować od nowa - nauczyć się gotować bez glutenu. Wytrwałość i skrupulatne przestrzeganie zasad diety bezglutenowej zmienia ich samopoczucie i wygląd. Jeśli jesteś na bezglutenowej ścieżce, organizatorzy zapraszają cię do udziału w Szkole gotowania, która tym razem zorganizowana będzie pod kątem osób nie używających w diecie glutenu.

Dieta bezglutenowa zalecana jest nie tylko chorującym na celiakię, ale również w przypadku alergii pokarmowych, chorób autoimmunologicznych, hemoroidów, w leczeniu zakażeń pasożytami, bakteriami i wirusami, w drożdżycy jelita grubego, podczas chemioterapii, a także w celu zmniejszenia spektrum zaburzeń autystycznych.

W programie:

  • wykład Agaty Radosh, promotora zdrowia i doradcy żywieniowego,
  • prezentacja Ewy Machoń, przedstawiciela poznańskiego oddziału Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej na temat działalności Stowarzyszenia,
  • blok pytań i odpowiedzi związany z praktycznymi aspektami stosowania diety bezglutenowej z udziałem Ewy Machoń,
  • pokazy kulinarne,
  • bezglutenowa degustacja,
  • możliwość skorzystania z bezpłatnej konsultacji żywieniowej z dietetykiem Wiesławą Skrzypczak.

Uczestnicy otrzymają przepisy na prezentowane potrawy.

Wstęp wolny.

Zobacz blog.siegnijpozdrowie.org/2013/12/kuchnia-bez-glutenu-szkola-gotowania.html