logo

Kresowa uczta na Śródce

21.09.2013
11:00

Poznańska Śródka zaprasza miłośników dobrej kuchni, czyli wszystkich poznaniaków na prawdziwą ucztę w kresowym stylu! 21.września na Moście Jordana, między 11.00 a 18.00, restauracja Vine Bridge® zaprezentuje ciasta obrzędowe i ich powstawanie, dania kuchni kresowej oraz pokazy live cooking.

Na całodniową imprezę pod tytułem "PROGRAM: Kresy" zaprasza miłośników tradycyjnej kuchni, znana z kulinarnych poszukiwań, śródecka restauracja Vine Bridge®.
W arkana kuchni kresowej wprowadzać będzie utalentowana wileńska kucharka Zita Krajevska. Na wszystkich chętnych będzie czekał suto zastawiony stół ze specjałami kuchni kresowej (cepeliny, kibinaje, kakory i inne pyszności).

Nad pomysłem przywracania dań i tradycji kulinarnych zespół Vine Bridge pracował od kilku miesięcy. Na początek przypomniane zostaną ciasta obrzędowe Kresów, będącą żywą kiedyś tradycją. Będą więc korowaje, ale także stuliściany, sodziaki i mrówkowce.
W ramach "PROGRAMU: Kresy" planowane są także prezentacje Wielkopolski, Kujaw.
- Zależy nam na wskazaniu i podkreśleniu odrębności polskiej kuchni i zachowaniu jej szczególnego charakteru. Stąd też kolejna inicjatywa Vine Bridge®, nazwana Kuchnią Odnalezioną, polegająca na gromadzeniu oryginalnych, domowych przepisów kulinarnych, kiedyś skrzętnie zapisywanych przez nasze babcie, matki, a potem gdzieś traconych; ich publikacji i ochronie przed zanikaniem. Kuchnia to część naszej kultury i tożsamości, wyróżnik w postępującej unifikacji. Trzeba ją chronić, udostępniać i kultywować - mówi Jarosław Ludwicki, inicjator "PROGRAMU: Kresy".

Więcej informacji: vinebridge@wp.pl, 600 948 815