foto

Gęsina na św. Marcina - warsztaty kulinarne

10.11.2012
15:00

Mistrzowskich warsztaty kulinarne z szefem kuchni Tomaszem Purolem, podczas których będzie można nauczyć się samodzielnie wykonywać dania z wykorzystaniem gęsiego mięsa.

Celem akcji jest zwrócenie uwagi na walory smakowe i zdrowotne gęsiny, przywrócenie tradycji domowego pieczenia i przyrządzania tego mięsa, które było koronnym daniem podawanym podczas Święta Niepodległości 11 listopada. Tomasz Purol, szef kuchni Concordia Taste, wybrał trzy dania, które uczestnicy warsztatów kulinarnych będą mieli okazję nauczyć się przyrządzać pod jego okiem.

Przystawka: Kiełbasa z młodej gęsiny aromatyzowana  majerankiem podana na musie z pasternaka z sosem z musztardy francuskiej i dodatkiem galaretki grzybowej. Zupa: Consome z gęsiny i pomidorów podane z pulpecikami z gęsiego udka i rozmarynu. Danie główne: Smażony filet z gęsi na musie dyniowym i pieczonymi burakami, ze smażonymi porami i pudrem tymiankowym. Zwieńczeniem warsztatów będzie kolacja, na której uczestnicy będą degustować przygotowane wspólnie dania.

Udział w warsztatach jest płatny.

Zapisy na warsztaty:

http://www.concordiadesign.pl/eventy/warsztaty/128,1352502000,GĘSINA+NA+ŚW.MARCINA-+WARSZTATY+KULINARNE