Powiększ tekst

Spotkanie z kuchnią skandynawską

06.03.2012
19:00
Restauracja Stockholm, ul. Kramarska 21/2
Wstęp wolny
Opis

Funkcjonalność, prostota, jakość i oczywiście dobry smak to cechy charakterystyczne dla całej Skandynawii. To również zasady którymi chcemy kierować się w naszej restauracji.

"Funkcjonalność" potraw to naszym zdaniem zachowanie wszelkich substancji odżywczych w procesie ich przygotowania oraz zero tolerancji dla składników wytwarzanych w laboratorium!!!

Prostota w kuchni oznacza wykorzystanie składników, które dobrze znamy i utrzymanie ich właściwego smaku.

Zapraszamy Państwa na spotkanie z Szefem Kuchni Restauracji STOCKHOLM znajdującej się przy ul. Kramarskiej 21/2 w Poznaniu. To gdzie Szef Kuchni serwuje dania kuchni skandynawskiej i europejskiej wzbogacone smakami z całego świata. Podczas spotkania dowiedzą się Państwo czym charakteryzuje się kuchnia skandynawska, w czym różni od polskiej, a także uzyskacie Państwo informacje na temat przygotowywania takich dań od profesjonalistów.

W cenie wstępu będzie dostępny stół szwedzki wraz z następującymi daniami z Menu STOCKHOLM Restauracja & kawiarnia:

Przystawki ? Starters ? Förrätter

1. Szwedzka sałatka krewetkowa na maślanym toście z kawiorem / Swedish shrimp salad on a butter fried toast with caviar / Skagen toast

2. Kompozycja śledzi przyrządzonych w tradycyjny szwedzki sposób / Plate of Swedish herrings / Sill tallrik

3. Zupa-krem paprykowy / Red pepper cream / Rostad paprika kräm

Dania główne ? Mains ? Huvudrätter

1. Szwedzkie klopsiki z ziemniakami i żurawinami / Swedish meatballs with potato and lingonberries / Hand trillade köttbullar med potatis & lingon

2. Marynowany łosoś po szwedzku podawany z ziemniakami i sosem koperkowym / Gravlax with dill stewed potatos / Gravlax med dillstuvad potatis

3. Tradycyjny szwedzki gulasz wołowy z ziemniakami / Classic Swedish beef stew with Potatoes / Kalopps

4. Szwedzkie kluski ziemniaczane z nadzieniem z wędzonego boczku w żurawinach / Swedish dumplings with lingonberries / Kroppkakor med lingon

5. Rostbef z sałatką buraczaną / Roast beef and beetroot salad / Rostbiff och rödbetssallad

Desery ? Desserts ? Dessert

1. Sernik / Cheesecake / Ostkaka

2. Pannacotta / Pannacotta / Pannacotta

3. Tarta czekoladowa / Oven baked chocolate tart / Ungsbakad choklad tart

4. Krówka / Tablets / Engelsk hård fudge

5. Pralinki / Praline / Pralin

Dodatki ? Extras ? Tillbehör

1. Trzy rodzaje sosów: pieprzowy, winegret, koperkowy / three kinds of sauces: pepper, vinegret, dill / saucetre olika såser:peppar, vinegraitte, dill sås

2. Żurawina/ lingonberries / lingon

3. Ziemniaki podane na trzy sposoby: gotowane, puree, podsmażane / Boiled popatos, puree potatos, fried potatos / Kokt potatis, potatis mos, smör stekt potatis

4. Peklowane buraczki / Pickled beetroots / Inlagda rödbetor

5. Sałatka ze świeżych warzyw / fresh salad / Mix sallad

Bilety - 70 zł.

Drukuj tekst
Pokaż kod QR