Spotkanie z kuchnią skandynawską
Funkcjonalność, prostota, jakość i oczywiście dobry smak to cechy charakterystyczne dla całej Skandynawii. To również zasady którymi chcemy kierować się w naszej restauracji.
"Funkcjonalność" potraw to naszym zdaniem zachowanie wszelkich substancji odżywczych w procesie ich przygotowania oraz zero tolerancji dla składników wytwarzanych w laboratorium!!!
Prostota w kuchni oznacza wykorzystanie składników, które dobrze znamy i utrzymanie ich właściwego smaku.
Zapraszamy Państwa na spotkanie z Szefem Kuchni Restauracji STOCKHOLM znajdującej się przy ul. Kramarskiej 21/2 w Poznaniu. To gdzie Szef Kuchni serwuje dania kuchni skandynawskiej i europejskiej wzbogacone smakami z całego świata. Podczas spotkania dowiedzą się Państwo czym charakteryzuje się kuchnia skandynawska, w czym różni od polskiej, a także uzyskacie Państwo informacje na temat przygotowywania takich dań od profesjonalistów.
W cenie wstępu będzie dostępny stół szwedzki wraz z następującymi daniami z Menu STOCKHOLM Restauracja & kawiarnia:
Przystawki ? Starters ? Förrätter
1. Szwedzka sałatka krewetkowa na maślanym toście z kawiorem / Swedish shrimp salad on a butter fried toast with caviar / Skagen toast
2. Kompozycja śledzi przyrządzonych w tradycyjny szwedzki sposób / Plate of Swedish herrings / Sill tallrik
3. Zupa-krem paprykowy / Red pepper cream / Rostad paprika kräm
Dania główne ? Mains ? Huvudrätter
1. Szwedzkie klopsiki z ziemniakami i żurawinami / Swedish meatballs with potato and lingonberries / Hand trillade köttbullar med potatis & lingon
2. Marynowany łosoś po szwedzku podawany z ziemniakami i sosem koperkowym / Gravlax with dill stewed potatos / Gravlax med dillstuvad potatis
3. Tradycyjny szwedzki gulasz wołowy z ziemniakami / Classic Swedish beef stew with Potatoes / Kalopps
4. Szwedzkie kluski ziemniaczane z nadzieniem z wędzonego boczku w żurawinach / Swedish dumplings with lingonberries / Kroppkakor med lingon
5. Rostbef z sałatką buraczaną / Roast beef and beetroot salad / Rostbiff och rödbetssallad
Desery ? Desserts ? Dessert
1. Sernik / Cheesecake / Ostkaka
2. Pannacotta / Pannacotta / Pannacotta
3. Tarta czekoladowa / Oven baked chocolate tart / Ungsbakad choklad tart
4. Krówka / Tablets / Engelsk hård fudge
5. Pralinki / Praline / Pralin
Dodatki ? Extras ? Tillbehör
1. Trzy rodzaje sosów: pieprzowy, winegret, koperkowy / three kinds of sauces: pepper, vinegret, dill / saucetre olika såser:peppar, vinegraitte, dill sås
2. Żurawina/ lingonberries / lingon
3. Ziemniaki podane na trzy sposoby: gotowane, puree, podsmażane / Boiled popatos, puree potatos, fried potatos / Kokt potatis, potatis mos, smör stekt potatis
4. Peklowane buraczki / Pickled beetroots / Inlagda rödbetor
5. Sałatka ze świeżych warzyw / fresh salad / Mix sallad
Bilety - 70 zł.