W dniach 23-27 marca sześć poznańskich restauracji serwować będzie oryginalne dania kuchni węgierskiej. Poznańskich kucharzy wspierać będzie węgierski szef kuchni Akos Kallay, który pomoże w przygotowaniu tradycyjnych potraw i doborze oryginalnych produktów.
Dni Kuchni Węgierskiej to jedna z inicjatyw towarzyszących obchodom "Dni Przyjaźni Polsko-Węgierskiej", współrealizowana przez Miasto Poznań, Poznańską Lokalną Organizację Turystyczną i Wielkopolską Izbę Gastronomii. Do Poznania zaproszono węgierskiego szefa kuchni, który w nowoczesnych kuchniach treningowych udostępnionych przez firmę Unilever przeprowadzi szkolenie dla partnerskich restauracji. Przygotowane zgodnie z tradycyjnymi recepturami potrawy będziemy można spróbować w poznańskich restauracjach od środy 23 marca do niedzieli 27 marca.
W menu znajdą się takie potrawy, jak np. zupa gulaszowa, naleśniki a'la Gundel, budapesztańskie Tournedos z pieczonymi ziemniakami, kurczak Godollo faszerowany wątróbką i grzybami, sandacz po karpacku czy ragout z cielęciny. Potrawy będą serwować: Gospoda Pod Koziołkami, Fusion Restaurant w hotelu Sheraton, restauracja Cztery Pory Roku w hotelu Vivaldi, Restauracja Pieprz i Wanilia, Brasserie de l'Opera w hotelu Mercure oraz TheGarden Brasserie w Novotelu Malta.
Pełną listę dań można odnaleźć na stronie Wielkopolskiej Izby Gastronomii: www.wig-poznan.pl