Spotkaniez Michałem Baranowskim w Klubie Obieżyświatów zatytułowane

27.10.2010
18:00

Aby dowiedzieć się więcej o tych krajach bałkańskich zapraszamy na spotkanie z Michałem Baranowskim.

Wstęp wolny!

Albania państwo w południowo - wschodniej Europie na Bałkanach. Graniczy z Grecją (282 km), Macedonią (151 km) oraz Kosowem (114 km) i Czarnogórą (173 km). Albania na zachodzie ma dostęp do Morza Adriatyckiego, a na południowym zachodzi do Morza Jońskiego.

Albania jest członkiem ONZ, NATO, OBWE, Rady Europy, WTO oraz jednym z założycieli Unii na rzecz Regionu Morza Śródziemnego. Albania była potencjalnym kandydatem do Unii Europejskiej od stycznia 2003 i złożyła oficjalny wniosek 28 kwietnia 2009.
W położonej w połodniowo-zachodniej Albani miejscowości Butrint mieści się najciekawszy zabytek w kraju - ruiny starożytnego miasta greko-bizantyjskiego, założonego w VII wieku p.n.e.
Po antycznym mieście pozostały amfiteatr z przylegającą do niego świątynią Eskulapa, baptysterium z kolorowymi mozaikami, łaźnie z czasów rzymskich, a także kilka bram miejskich. Cały kompleks został w 1992 roku wpisany na Listę Światowego Dziedzictwa Kulturalnego UNESCO.
Albania choć sąsiadująca z Grecją, Macedonią i Serbią, podobnie jak kraje dawnej Jugosławii najwięcej zapożyczeń kulinarnych wywodzi z kultury tureckiej. Najbardziej rozpowszechnioną potrawą jest pieczona baranina podawana zazwyczaj z bułką pita (gyro).
Macedonia (Była Jugosłowiańska Republika Macedonii, Republika Macedonii) to państwo na Półwyspie Bałkańskim, powstałe po rozpadzie Socjalistycznej Federacyjnej Republiki Jugosławii, którego stolicą jest Skopje.
W Macedonii dominuje prawosławie i islam. Osoby przyjeżdżające na zaproszenie tutejszych organizacji religijnych muszą ubiegać się o specjalną wizę zezwalającą na udział i odprawianie obrzędów religijnych. Nie ma szczególnych, odbiegających od polskich norm prawnych i zwyczajowych. Macedończycy są tradycyjnie gościnni, do Polski i Polaków odnoszą się z dużą życzliwością.
Kuchnia macedońska jest typową kuchnią bałkańską. Tak jak w sąsiednich państwach (Albania, Serbia i Czarnogóra, Bułgaria i Grecja) widać tu wyraźny wpływ sztuki kulinarnej Turcji. Występuje tu wiele zapożyczeń z kultury tureckiej - podaje się tu bułki pita i baraninę, spożywa się dużo jogurtów a na deser bakalii.