W dniach 17-18 września 2009 odbędzie się 10-ta Międzynarodowa Konferencja Towaroznawcza INTERNATIONAL COMMODITY SCIENCE CONFERENCE'09 zorganizowana prze Wydział Towaroznawstwa Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu.

Konferencja odbywać zarówno na Uniwersytecie Ekonomicznym w Poznaniu , jak i na terenie Międzynarodowych Targów Poznańskich, przy okazji Targów PolagraFood. Obrady w ramach pierwszego dnia poświecone będą "Żywności, żywieniu, zdrowiu" wzbogacając zakres imprez towarzyszących tegorocznej edycji targów PolagraFood. W tym roku tematyka konferencji koncentrować się będzie na zagadnieniach związanych z jakością produktu, zarządzaniem produktem, jakością i bezpieczeństwem żywności, aktualnych trendach w opakowalnictwie, nowych materiałach i technologiach, jakości w edukacji i trendach w ekologii. Uczestnicy wykładów dowiedzą się m.in. dlaczego opakowania olejów powinny być przeźroczyste, jak konsumpcja zbóż wpływa na dietę człowieka oraz czy w mięso kurcząt ma dobre i złe roczniki. Przedstawione zostaną też wyniki badań dotyczących innowacji produktowych w zakresie żywności.

Wyróżnikiem tej konferencji jest obecność wszystkich znaczących ośrodków naukowych kształcących i prowadzących badania naukowe w zakresie towaroznawstwa, w skali nie tylko Europy, ale i świata. Swoją obecność zapowiedzieli: University of Hyogo (Japonia), Universita degli Studi di Bari (Włochy), Ekonomická Univerzita (Słowacja), Ecomonic University (Bułgaria), Vienna University of Economics and Business Administration (Austria), Kyiv National University of Trade and Economics (Kijów), Kemerovo Institute of Food Science and Technology (Rosja) czy też Industrie- und Handelskammer zu Leipzig (Niemcy).