III Ogólnopolski Festiwal Dobrego Smaku
Po raz kolejny poznański Stary Rynek stanie się kulinarnym centrum Polski, w ramach trzydniowego święta dobrej kuchni i najlepszych tradycji. W tym roku po raz kolejny odbędą się m.in. Jarmark Dobrego Smaku, Muzyczna Scena Dobrego Smaku, pokazy kulinarne szefów kuchni, Konkurs Polska Nalewka Roku 2009, Święto Golonki, Konkurs "Szneka z Glancem".
Jarmark Dobrego Smaku, gdzie ponad 100 producentów ciekawych regionalnych przysmaków z Polski i nie tylko oferować będzie swoje wyroby - od piroga biłgorajskiego, przez polędwicę z suma z Mazur, marynowane bakłażany spod Sofii, wina z austriackiego Kamptal, po kiełbasę nowotomyską ze świni złotnickiej pstrej i miód wrzosowy dolnośląski!
Muzyczna Scena Dobrego Smaku, gdzie od trzech lat, jarmarkowi towarzyszy muzyka w dobrym smaku, w tym jazz, piosenka poetycka, blues i muzyka klezmerska.
Pokazy kulinarne szefów kuchni w plenerowej Kuchni Dobrego Smaku,w której szefowie kuchni najlepszych poznańskich restauracji prezentują swoje ulubione potrawy, w trakcie prowadzonych na żywo pokazów kulinarnych.
Konkurs Polska Nalewka Roku 2009, czyli największy w Polsce konkurs nalewek domowych, w którego kapitule zasiadali do tej pory m.in. Piotr Bikont, Robert Makłowicz, Hanna Banaszak, Stanisław Sojka, Jan Babczyszyn (dyrektor festiwalu) i wielu innych.
Nalewki zgłaszać można aż do godz. 14.00 - 15 sierpnia. Do czwartku w restauracji WZ, przy ulicy Fredry 12 w Poznaniu. Od piątku zgłoszenia przyjmowane będą w plenerowym biurze Festiwalu na poznańskim Starym Rynku. Ogłoszenie wyników i wręczenie nagród już w sobotę o godz. 21.30 na scenie Ogólnopolskiego Festiwalu Dobrego Smaku.
Święto Golonki, czyli konkurs na najlepszą golonkę dla restauracji i kół gospodyń wielskich, którego jury musi w ciągu kilku godzin skosztować kilkudziesięciu golonek.
Konkurs "Szneka z Glancem", w ramach którego słynący ze swojego kunsztu cukiernicy rywalizują o palmę pierwszeństwa w wypiekaniu tych najbardziej tradycyjnych słodkich bułek z Poznania.
Spotkania z autorami książek kulinarnych i podróżniczych, degustacje i wiele innych atrakcji.
Więcej informacji o festiwalu na stronach: www.ofds.pl