Pawilon regionalnych obfitości
Tegoroczny Pawilon Regionów odbywający się w ramach Międzynarodowych Targów Hodowli Zwierząt i Rozwoju Obszarów Wiejskich (3 - 5 października br.) będzie niezwykłym połączeniem dorobku kulturowego oraz kulinarnego niemal wszystkich zakątków naszego kraju. To właśnie tutaj będzie można spróbować lokalnych, tradycyjnych specjałów, zobaczyć i zakupić ręcznie wykonywane produkty codziennego użytku, posłuchać regionalnego folkloru, a także zapoznać się z ofertami polskich gospodarstw agroturystycznych.
Mieszkańcy miast często uciekają do zacisznych miejsc na wsi. Zapewne wielu z nich chciałoby móc codziennie zjeść na śniadanie pachnący chleb upieczony w domowym piecu, popijając herbatą
z miodem prosto z pasieki i zagryzając domowymi powidłami z dzikiej róży. Wszystkich tych smakowitości będzie można spróbować w Pawilonie Regionów, gdzie tradycyjnie wytwarzane produkty promować będą samorządy, producenci żywności regionalnej i tradycyjnej, a także twórcy wytwarzający przedmioty rękodzieła ludowego i szeroko pojętej sztuki ludowej.
Wszystkich smakoszy wiejskich przysmaków zapraszamy do odwiedzenia stoiska województwa lubuskiego, gdzie prezentowane będą m.in. wspaniałe szynki wędzone oraz szynki zapiekane w cieście chlebowym, będzie można skosztować także pysznych i zdrowych twarożków, serków topionych oraz smakowitego sernika z mleka koziego. Region lubuski słynie z doskonałych trunków i miodów " Lubuskiego szlaku wina i miodu ", których także nie zabraknie w Poznaniu. Warto spróbować również syropu z pędów sosnowych oraz leśnego, wielokwiatowego miodu z lasów lubuskich, które w naturalny sposób zwalczą jesienne przeziębienie.
Historia i tradycje kulinarne stworzyły na Podkarpaciu oryginalny, barwny i bogaty zbiór niepowtarzalnych produktów tradycyjnych. Zwiedzających zachęcać będą wspaniale nalewki z kwiatu bzu oraz słynna nalewka kresowa Żenicha z owoców dzikiej róży, posiadająca właściwości lecznicze. Specyfikę regionu z pewnością oddadzą smakowite regionalne potrawy, a wśród nich "Jabłko z Raju" - potrawa stworzona z lokalnych surowców przyrządzonych według sprawdzonych tradycyjnych receptur.