Poznań stolicą dobrego smaku
II Ogólnopolski Festiwal Dobrego Smaku w Poznaniu, po raz kolejny stanie się kulinarną stolicą Polski. Od 14 do 17 sierpnia na poznańskim Starym Rynku spotkają się wytwórcy tradycyjnej i regionalnej żywności, restauratorzy, szefowie kuchni i krytycy kulinarni, by wspólnie świętować najlepsze tradycje. W ramach festiwalu także konkurs Polska Nalewka Roku, Święto golonki, dzień szneki z glancem, konkurs "Nasze Kulinarne Dziedzictwo", spotkania autorskie i happeningi.
Już dziś warto zaplanować swój udział w festiwalu, atrakcji dla ciała i ducha na pewno nie zabraknie: "Festiwal Dobrego Smaku to nie tylko uciechy podniebienia, oprócz jarmarku i pokazów kulinarnych będą również pokazy tradycyjnego rękodzieła, spotkania autorskie, konkursy i bogaty program muzyczny". Będzie to można skosztować pysznych wypieków, wędlin, serów, przetworów owocowych czy miodów.
Szreniawskie Muzeum Rolnictwa specjalnie na tę okazję przygotowuje interaktywną prezentację pieczenia chleba: od ziarna, które będzie można wymłócić i zemleć do gotowego bochna.
Jarmarkowi towarzyszyć będą pokazy kulinarne na żywo prowadzone przez szefów kuchni najlepszych restauracji w ramach Kuchni Dobrego Smaku - małej sceny festiwalu. Na dużej scenie każdego wieczoru gościć będą muzycy prezentujący przeróżne nurty muzyczne niekoniecznie kojarzące się z "jarmarcznością" - od jazzu po klasykę, do bluesa po muzykę żydowską i bluegrass.
Kulminacyjnym elementem festiwalu będzie tradycyjnie konkurs Polska Nalewka Roku. "Dobra nalewka, to słońce lata zamknięte w butelce" - mówi Piotr Bikont, krytyk kulinarny i przewodniczący Kapituły Konkursu. By wziąć udział w turnieju, wystarczy robić nalewki, być pełnoletnim, wypełnić kartę zgłoszenia i przynieść swoje specjały do biura festiwalu, które mieści się w Restauracji Nalewka w Wadze Miejskiej w Poznaniu. Zgłoszenia w konkursie Polska Nalewka 2008 przyjmowane są do 15 sierpnia. Tego dnia Kapituła Dobrego Smaku na specjalnym posiedzeniu oceni nalewki i ogłosi swój werdykt.
W ubiegłorocznym konkursie udział wzięło ponad sześćdziesiąt nalewek, od prostych cytrynówek do bogatych w ukryte aromaty ratafii, czyli nalewek komponowanych przez całe lato z dojrzewających po kolei owoców.
W ramach festiwalu odbędą się również: Święto golonki, dzień szneki z glancem, konkurs "Nasze Kulinarne Dziedzictwo", spotkania autorskie i happeningi. Własne atrakcje festiwalowe szykują też właściciele skupionych wokół starego rynku lokali. Szczegółowe informacje znaleźć można na stronie internetowej festiwalu www.ofds.pl